NSB beklager deportasjon av norske jøder

NSB beklaget selskapets rolle under deportasjonene av jøder under andre verdenskrig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

NSB beklager medvirkningen til transport av norske jøder til konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Beklagelsen kommer etter at forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold etterlyser et større oppgjør med NSB og politiets rolle i deportasjonene.

NSB stilte til rådighet godsvogner som fraktet internerte jøder fra arbeidsleiren Berg ved Tønsberg, fram til kaia i Oslo der lasteskipet Donau transporterte jødene videre til tyske konsentrasjonsleire.

Forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold har engasjert seg i saken og etterlyser et større oppgjør både med NSBs og med politiets rolle i deportasjonene, skriver Dagsavisen.

Risa mener NSB har gjort lite selv for å bringe klarhet i hva som skjedde da de norske jødene ble sendt i døden med NSBs hjelp. NSB svarer på kritikken med å beklage selskapets rolle under deportasjonene.

– Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Les også: Norges skam

Han sier dette er så langt man kan komme en beklagelse fra NSBs side.

Risa er kritisk til det han kaller «beklagelsesindustrien».

– Vi trenger ikke først og fremst disse beklagelsene. Vi trenger kunnskap om det som skjedde da de norske jødene ble deportert. Det er trist at ikke denne historien i større grad har vært skrevet ned. Jeg etterlyser større vilje blant historikere til å gå inn i dette materialet. Og det ville vært kledelig av NSB å vise interesse, ved for eksempel å leie inn historikere eller sponse historieprosjekter om dette. Men NSB har ikke vært opptatt av denne historien. Det skyldes vel kunnskapsløshet, sier Risa.

Les også: Politiet ber norske jøder om unnskyldning