Norske politikere håper på Martine-løsning

Martine Vik Magnussen ble drept for nesten fem år siden. Arkivfoto: NTB scanpix Les mer Lukk

Norske parlamentarikere har fornyet håp om løsning i Martine-saken etter møte med Scotland Yard i London.

Det er snart fem år siden Martine Vik Magnussen fra Asker ble drept i London. Farouk Abdulhak (31) er siktet i saken, men flyktet til Jemen kun timer etter drapet. Verken Storbritannia eller Norge har utleveringsavtale med Jemen, og får dermed ikke ført en rettssak mot mannen.

Mandag møtte stortingsrepresentantene Åse Michaelsen, Hans Frode Asmyhr og Ulf Leirstein (alle Frp) det engelske politiet Scotland Yard i London for å diskutere en eventuell løsning i saken.

De tre kom ut fra møtet med fornyet tro på at Abdulhak skal bli dømt.

– Vi kan ikke gå ut med konkrete detaljer, men vi fikk et tydelig signal på at det har skjedd ting de siste månedene som kan føre saken videre, sier Michaelsen til NTB.

Les også: Scotland Yard-møte i Martine-saken

Ny president gir håp

Scotland Yard anser saken som ferdig etterforsket, og arbeidet består nå i å finne en måte å få Abdulhak til Storbritannia slik at han kan dømmes.

– De var veldig tydelig på å synliggjøre behovet for å bringe inn denne saken til en domstol, sier Michaelsen.

Det som gir Michaelsen og Scotland Yard nytt håp i saken er at Jemen har fått en ny president, og de ser tydelige tegn på at landets nye leder viser vilje til å samarbeide med Storbritannia.

Les også: Hemmelige møter om Martine-saken

– Viktig å lykkes

Siden Jemen har dødsstraff, har verken Norge eller Storbritannia utleveringsavtale med landet, og Scotland Yard var tydelige på at denne rettssaken må gå i Storbritannia.

– Vi må dra i fellesskap for å få en løsning på dette og få rettferdighet for Martine, sier Michaelsen.

Også Martines far, Odd Petter Magnussen, har fortsatt tro på en løsning i saken. I forrige uke uttrykte han stor glede over dette møtet overfor NTB:

– Det er oppløftende og positivt å se at norske politikere igjen tar initiativ i denne saken. Det er veldig viktig prinsipielt at vi lykkes med Martine-saken, og vi har kommet et betydelig stykke på vei, sier han.

Hull i rettssystemet

Både Magnussen og Michaelsen påpeker at Martine-saken bare er en av mange som lider under mangler i det internasjonale rettssystemet.

– Vi må få på plass flere internasjonale avtaler slik at vi får et rettssystem som er rettferdig. Vi kan få en ny sak som dette når som helst, sier Michaelsen.