Pentagon: F-35 blir ikke forsinket

To ganger i år er det funnet feil ved USAs nye kampfly F-35 som har resultert i flyforbud. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Feilene som to ganger i år har ført til flyforbud for det amerikanske kampflyet F-35, vil ikke forsinke leveransene, forsikrer Pentagon.

Senest fredag satte Pentagon alle F-35-fly på bakken, etter at det ble funnet sprekker i et turbinblad i motoren på et testfly i California.

Også tidligere i år ble det oppdaget feil som førte til flyforbud, men lederen for Pentagons F-35-program forsikrer at dette ikke vil resultere i ytterligere forsinkelser i utviklingsarbeidet og leveransene av flyet.

Generalløytnant Christopher Bogdan, som er i Australia for å få landets myndigheter til å holde fast ved sin plan om å kjøpe 100 F-35-fly, betegner de siste feilene som «uheldige, men normale og som forventet i forbindelse med utvikling og utprøving av en ny flytype».

Les også: USA stanser alle flyginger med F-35

Bogdan sier videre at det må forventes at det oppdages flere feil under testingen av F-35, men at ingen av landene som til nå har inngått kjøpsavtale er i ferd med å revurdere sin beslutning om kjøp av den grunn.

Utviklingen av det nye jagerflyet fra Lockheed Martin har vært plaget av kostnadsoverskridelser og tekniske problemer.

Les også: – Det finnes ingen tekniske problemer som vi ikke har en løsning på

I forrige uke ble det kjent at Canada har valgt å oppheve et omstridt vedtak om å kjøpe 65 F-35-jagerfly, og at landet nå vil vurdere andre alternativer.

Norge holder fast ved beslutningen om kjøpe 56 fly, fire av dem for trening og utdanning.

De første operative flyene leveres til Norge i 2017 og Forsvarsdepartementet anslår nå at innkjøpsprisen blir på 61,2 milliarder kroner.