– Palestinsk fange døde av tortur

En steinkastende palestinsk demonstrant søker dekning nær et brennende dekk under sammenstøt med israelske soldater søndag. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det var tortur som tok livet av den palestinske fangen Arafat Jaradat, ikke hjerteinfarkt, slår en palestinsk obduksjonsrapport fast.

Palestinere har demonstrert flere steder på Vestbredden etter at Jaradat, en 30 år gammel tobarnsfar fra Sair i nærheten av Hebron, døde i Megiddo-fengselet i Israel lørdag.

Israelske myndigheter har sagt at Jaradat døde av hjerteinfarkt, men mange palestinere kjøper ikke den forklaringen.

Søndag kveld sa sjefspatolog i Den palestinske selvstyremyndigheten (PA), Saber Aloul, at Jaradats kropp bar tegn på at han ble torturert under avhør. Det fantes ingenting som skulle tilsi at han døde av hjerteinfarkt, sa Aloul, som obduserte Jaradat i Israel.

Obduksjonsrapporten viste flere brudd mange steder på kroppen og blåmerker i ansiktet, mens hjertet var friskt.

– Disse resultatene viser at Israel drepte ham, slo den palestinske ministeren for fangesaker, Issa Qaraqaa, fast søndag.

Søndag sultestreiket 3.000 palestinske fanger i forbindelse med dødsfallet, og palestinere har gjort opprør i gatene til støtte for de sultestreikende.

I Jaradats hjemby like ved Hebron har demonstranter brent dekk i gatene og kastet stein på soldater som igjen har svart med tåregass og gummikuler.

Søndag kom en uttalelse fra den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu med et «utvetydig krav» til palestinske myndigheter om å slå ned på protestene på Vestbanken.

Frykten er at protestene skal gå over i et større opprør.