Paven holdt sin siste søndagsbønn

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pave Benedikt holdt sin siste søndagsbønn.
Foran titusenvis av mennesker på Petersplassen sa pave Benedikt at han trer av fordi Gud har bedt han om å vie seg til bønn. I folkemengden snakket flere om en følelse av ubehag.

Søndagsbønnen var pave Benedikts siste før han går av, og det var en til tider rørt pave som talte fra vinduet sitt i Vatikanstaten. Han fortalte blant annet at han trekker seg fordi Gud har oppfordret han til å hengi seg til bønn.

Paven understreket at han ikke vil forlate kirken selv om han nå går av som pave.

– Herren ber meg bestige fjellet og dedikere meg til enda mer bønn og meditasjon. Men dette betyr ikke at jeg forlater kirken, sa pave Benedikt.

Les også: Italienske aviser spekulerer i pavens avgang

Ubehag

«Viva il Papa!» – «Leve paven!» – lød ropet fra folkemengden. Men flere snakket samtidig om en følelse av ubehag ved pavens abdikasjon.

– En ond vind blåser, sa Marina Tacconi, en jordmor.

– Det føles som om noe stygt kan inntreffe. Jeg er 58 år gammel, og jeg har sett paver komme og gå, men jeg har aldri sett noen gå av. Jeg ser ikke på dette som noe godt tegn, sa hun.

Mange frammøtte fortalte at de hadde vanskelig for å forstå pavens avgjørelse.

– Nyheten var et hardt slag for alle. Vi mangler en lederfigur, sa Mirko Ninni, en arbeidsløs 22-åring.

Ifølge Massimo Coppo er avstanden blitt for stor mellom kirkelederne og de troende.

– Det er for mye penger i Kirken. Vi må tilby dem våre hjerter, ikke våre penger, brølte Coppo ut over Petersplassen, til stor applaus og rop om at han burde bli den neste paven.

Les også: Paven møtt med jubel på Petersplassen

Pavevalg i vente

Vatikanet har varslet at en ny pave muligens kan bli valgt før 15. mars, noe som er tidligere enn først anslått. I alt 117 kardinaler har stemmerett når pave Benedikt XVIs etterfølger nå skal velges.

Den neste paven får ingen enkel oppgave. Sekulariseringen er økende, og over hele verden møter stadig færre opp på gudstjenestene. Samtidig henger avsløringer om seksuelt misbruk av barn som en tung skygge over kirken.

– Det er bittersøtt, sa Sarah Ennis, en 21 år gammel amerikansk student, på Petersplassen søndag.

– Det er bittert, for vi elsker vår pave Benedikt og hater at han går, men søtt fordi han abdiserer av gode grunner, og fordi vi gleder oss til å få en ny pave, forklarte hun. (©NTB)