Etterforsker i Pistorius-saken anklaget for drapsforsøk

Etterforskeren Hilton Botha, som leder etterforskningen av den drapssiktede OL-helten Oscar Pistorius, må selv svare for flere drapsanklager mot seg. Foto: Stephane de Sakutin (AFP Photo) Les mer Lukk

Politimannen som leder etterforskningen av den drapssiktede OL-helten Oscar Pistorius, er selv anklaget for drapsforsøk.

Det opplyste sørafrikansk politi torsdag morgen. Etterforskeren Hilton Botha skal ha skutt mot en minibuss i 2009 i et forsøk på å stanse den.

Botha skal i en domstol i mai svare på de fire år gamle anklagene om drapsforsøk. Politiet sier at de først ble informert av påtalemyndigheten om anklagene mot hovedetterforskeren onsdag.

Kausjon?

Opplysningene ble kjent omtrent samtidig som Pistorius møter opp for en ny dag i retten i Pretoria hvor det skal avgjøres om han kan løslates mot kausjon.

Botha ble kryssforhørt om etterforskningen av Pistorius-saken under fengslingsmøtet onsdag. Da ble han anklaget av idrettsstjernens forsvarer for å ha korrumpert deler av åstedet hvor Reeve Steenkamp ble drept natt til torsdag forrige uke.

Forsvareren Barry Roux mener politiet gjorde et slett arbeid i den innledende etterforskningen.

Dopinganklager

Under fengslingsmøtets andre dag fortalte Botha at politiet hadde funnet testosteron og sprøytespisser hjemme hos idrettsstjernen etter drapet, men de barduse dopinganklagene måtte politiet senere trekke tilbake.

– Vi kan ikke si sikkert hva det er. Vi kan verken bekrefte eller avkrefte det før vi får prøveresultatene, sa påtalemyndighetens pressetalsmann Medupe Simasiku onsdag.

Oscar Pistorius har forklart at han skjøt kjæresten gjennom en lukket baderomsdør, fordi han trodde det var en innbruddstyv på badet. Han sier han var sikker på at Steenkamp lå og sov.

– Jeg tror at han visste at hun befant seg på badet, hevdet politietterforsker Hilton Botha i retten onsdag.