Rødt reagerer sterkt på PST-overvåking

Brennpunkt-dokumentaren der Christian Høibø står frem som PST-infiltratør har fått både SV og partiet Rødt til å reagere. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er blant dem som går hardt ut mot PSTs praksis. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix) Les mer Lukk

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener PSTs «enhet for kontraekstremisme» bør legges ned.

Brennpunkt-dokumentaren der Christian Høibø står frem som PST-infiltratør har fått SV og partiet Rødt til å reagere, skriver Klassekampen torsdag.

Det som særlig får venstresidens politikere til å reagere, er at Høibø har gitt PST informasjon om medlemskap og abonnementslister i gruppa Internasjonale Sosialister.

Lund-kommisjonens leder, Ketil Lund, sier til NRK at han ikke ser hvordan organisasjoner som Blitz og Internasjonale Sosialister ligger innenfor det PST skal passe på.

Brev til Faremo

Rødt har besluttet å sende et brev til justisminister Grete Faremo (Ap) med spørsmål om hva hun har visst om PST-metodene som dem Brennpunkt-dokumentaren avslører.

– Vi tar det for gitt at Stortingets EOS-utvalg vil behandle saken, men Faremo kan ikke skyve utvalget foran seg. Dette er hennes politiske og konstitusjonelle ansvar, og hun må raskt komme på banen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Klassekampen.

Han mener også at PSTs «enhet for kontraekstremisme», som blir omtalt i Brennpunkt-dokumentaren, bør nedlegges.

– PST har brukt Høibø i nærmere ti år for å overvåke et åpent politisk miljø i strid med det som står i instruksjonene for sikkerhetspolitiet. All erfaring viser at terror kommer fra høyresiden. Dette er en inkompetanse som ikke bare bør opprøre venstresiden, men alle som er opptatt av fred og sikkerhet, sier Moxnes.

– Bekymret for Høibø

Den næreste PST-kontakten til Høibø sier han ble svært overrasket over avsløringene som kom i Brennpunkt-dokumentaren.

Nå er han bekymret for hvordan fremtiden til Høibø blir.

– Jeg tror ikke at han er i livsfare, men at det er ubehagelige ting han kan utsettes for, det kan man ikke se bort fra, sier han til Dagbladet.

PST-kilden sier at manglende godtgjørelse kan ha vært avgjørende for at Høibø gikk ut med konfidensielle opplysninger. I Brennpunkt-dokumentaren går det fram at Høibø ber om å få samme lønn som en heltidsansatt.

– Jeg vil tro at dette med godtgjørelsen har trigget ham litt. Han har jo ikke fått noen godtgjørelse, sier PST-kontakten, som ikke ønsker å bli navngitt.