Etterforsker: – Jeg tror han visste Steenkamp var på badet

Oscar Pistorius kjemper for å bli løslatt mot kausjon. Han hevder at han ikke skjøt kjæresten med overlegg natt til torsdag forrige uke. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Det er store avvik mellom OL-helten Oscar Pistorius' versjon og påtalemyndighetens teori om hva som skjedde den natten Reeva Steenkamp ble skutt og drept.

Under fengslingsmøtets andre dag, hvor det skulle avgjøres om Pistorius kan løslates mot kausjon, kom det fram at flere naboer hørte høylytt krangling før den kjente sørafrikaneren skjøt og drepte kjæresten sin. Et vitne skal også ha hørt skudd og så skrik – før det ble avfyrt flere skudd igjen.

Vitneforklaringen strider mot Pistorius' versjon av at han avfyrte alle skuddene på én gang.

Les også: – Hørte roping ustanselig

Drapstruet

Den drapssiktede idrettsstjernen har innrømmet at han skjøt kjæresten gjennom en lukket baderomsdør fordi han trodde det var en innbruddstyv på badet. Han sier han var sikker på at Steenkamp lå og sov.

– Jeg tror at han visste at hun befant seg på badet, og at han skjøt fire ganger gjennom døren, hevdet politietterforsker Hilton Botha i retten onsdag.

Pistorius hevder at han oppbevarte en 9-millimeter pistol under sengen fordi han hadde blitt truet på livet.

OL-helten, som amputerte begge beina elleve måneder gammel, sier han ikke hadde på seg protesene da han hørte lyder fra badet, og at han derfor følte seg sårbar. Men ifølge Botha tyder undersøkelsene på at skuddene ble avfyrt ovenifra og ikke nedenfra, slik den drapssiktede hevder.

– Ikke angrepet

Men politiets versjon er ikke uten hull, mener Pistorius' forsvarer, Barry Roux. Han påpeker blant annet at det ikke er noe som tyder på at Steenkamp ble angrepet fysisk eller at hun hadde forsvart seg mot noe overfall før hun ble skutt.

Dommer Desmond Nair sa tirsdag at det ikke kunne utelukkes at Pistorius hadde planlagt å drepe Steenkamp, og han valgte å opprettholde siktelsen for overlagt drap, noe som gjør det mindre sannsynlig med kausjon. Nair sa imidlertid at han vil vurdere å endre siktelsen på et senere tidspunkt.

Tror han vil flykte

Påtalemyndigheten motsetter seg kausjon. De mener det er fare for at 26-åringen flykter til utlandet fordi han har både bankkontoer og et hus i Italia. Hvis han reiser, blir det vanskelig å få ham tilbake igjen, sa aktor onsdag, ifølge CNN.

Gjennom sin advokat benekter Pistorius at han har til hensikt å flykte. Han vil heller ikke prøve å påvirke vitner eller være en fare for offentligheten dersom han får gå fri fram mot rettssaken, hevder han.

Idrettsstjernen satt med bøyd hode og gråt innimellom mens han hørte på hva som ble sagt under rettsmøtet.

Drapstrusler

Pistorius ble pågrepet torsdag forrige uke og er blitt holdt i politiets varetekt siden.

– Jeg er fullstendig knust over dødsfallet til min elskede Reeva. Intet er lengre unna sannheten enn at jeg planla å drepe min kjæreste. Reeva hadde kjøpt en valentinspresang til meg, vi var dypt forelsket og kunne ikke ha vært lykkeligere, hevdet den sørafrikanske OL-vinneren.

Les også: – Jeg elsket henne dypt

Deler av obduksjonsrapporten ble lagt fram for dommerne onsdag, og der kommer det fram at 29-åringen ble skutt i hodet, armen og hoften.

Testosteron

Under etterforskningen er det også blitt funnet en uregistrert pistol og ammunisjon, og påtalemyndigheten vil at Pistorius skal tiltales for dette i tillegg.

Det ble også funnet sprøytespisser og to beholdere med testosteron i huset til gullvinneren, ifølge etterforsker Botha. Men forsvarer Roux avviser at stoffet som ble funnet, var steroider. Ifølge ham er det urtemiddel.

– Det er ikke steroider, og det er ikke et forbudt stoff, sa Roux i retten, ifølge DPA.

Under kallenavnet «Blade Runner» ble Pistorius førstemann med amputerte bein til å delta i OL på lik linje med funksjonsfriske. Med proteser av karbonfiber løp han i 2011 inn til VM-sølv på 4 x 400 meter stafett.