Høyre-representant åpner for å skyte Oslo-ulven

En av ulvene i Østmarka ble fanget av et kamera som utløses ved hjelp av bevegelsessensor. Foto: Magnus Utsigt Les mer Lukk

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) fra Hedmark synes ikke det mye omtalte ulveparet i Østmarka i Oslo er verdt å verne.

– Kommer de inn på gårdsplassen eller innpå folk, synes jeg det er helt greit å skyte dem. De er ikke verneverdige. Noe ulv må vi tåle, men russisk ulv skal ikke ha fortrinnsrett på norske gårdsplasser slik de har der jeg kommer fra, sier skogeieren og politikeren fra Åsnes til VG.

Les også: Ulvene i Østmarka har fått navn

Han er dermed på en annen linje enn miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV). Han vil bygge nasjonalpark i Østmarka for blant annet å verne om Fenris og Frøya, som ulveparet ble hetende etter en nettavstemning.

Gundersen mener, i likhet med Sp-representant Trygve Slagsvold Vedum fra samme fylke, at ulven i Norge er en del av en ikke-utryddingstruet russisk stamme. Høyre-representanten vil i stedet ha vernetiltak mot ulven.

Les også: Oslofolk hilser ulven velkommen

– I stedet for en ulvesone bør debatten snus: Vi bør erklære områder der russisk ulv absolutt ikke skal få være, fordi vi har helt særnorske interesser å ivareta. Jeg tenker på slike ting som villrein og sørsamisk kultur. I disse områdene bør det være stående fellingstillatelse, sier han til avisa.

Les også: Se - en ulv i Østmarka

Han betegner ulovlig ulvejakt som trist og uakseptabelt, men sier det er et utslag av at distriktene helt har mistet tillit til rovdyrpolitikken.