Ketil Lund kritisk til PSTs bruk av infiltratør

Høyesterettsdommer og leder av Lund -kommisjonen, Ketil Lund under Lundkommisjonens høring på Stortinget i 1997. Arkivfoto: Helge Hansen (NTB-foto) Les mer Lukk

Mannen som ledet Stortingets granskingsutvalg for hemmelige tjenester på 1990-tallet, Ketil Lund, mener PSTs infiltrering av venstreradikale miljøer i Norge virker grunnløs.

Lund-kommisjonens leder sier til NRK at han har vanskelig for å se at organisasjoner som Blitz og Internasjonale sosialister ligger innenfor det Politiets sikkerhetstjeneste skal passe på.

– Det er alvorlig hvis man ikke har hatt gode grunner til å anta at det skjuler seg elementer i disse organisasjonene som har en helt annen agenda enn det de er kjent for, sier den tidligere høyesterettsdommeren.

Les også: Blitz uten interesse for PST

32-åringen Christian Høibø sto fram som PST-informant i NRK Brennpunkt tirsdag. Lund påpeker at PSTs mandat er å avverge eller forebygge anslag mot rikets sikkerhet, politisk motivert vold og terrorisme.

– Å havne i slåsskamp med politiet under en demonstrasjon, eller det at unge, utagerende personer kaster stein, faller ikke innunder dette, mener Ketil Lund.

Lundkommisjonen gransket påstander om ulovlig overvåking av nordmenn etter andre verdenskrig. De avdekket at en rekke politiske grupperinger på venstresiden var utsatt for ulovlig overvåking.

Les også: Terrortrente nordmenn utgjør den største trusselen

Tirsdag uttalte også SV-stortingsrepresentant Hallgeir Langeland at han vil at Stortingets EOS-utvalg, som skal føre kontroll med etterretningstjenestene, skal vurdere opplysningene som har kommet fram i saken.