Sier Israel ikke holder flere hemmelige fanger

Australsk-israelske Ben Zygier har blitt identifisert som «fange X», Mossad-agenten som tok livet sitt i israelsk fengsel. Nå hevder israelske myndigheter at det ikke lenger sitter hemmelige fanger i fengsel i Israel. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Israelske myndigheter sier det ikke lenger holdes hemmelige fanger i israelske fengsler. Uttalelsen kommer etter avsløringene om «fange X», som tok sitt eget liv på cella.

– Det finnes ikke lenger anonyme fanger i Israel, sier Yitzhak Aharonovitch, avtroppende minister for innenriks sikkerhet.

– Det er tilfredsstillende tilsyn i fangesystemet og loven overholdes. Men det er også en stor bekymring for statens sikkerhet. Staten må av og til benytte tiltak for å beskytte seg selv, sa han i et intervju med israelsk radio tirsdag.

Fange X, som har blitt identifisert av australske medier som den australsk-israelske Mossad-agenten Ben Zygier, ble funnet hengt på sin egen celle i et fengsel utenfor Tel Aviv i 2010.

Les også:Israel vil granske spiondødsfall

Israelske myndigheter forsøkte i det lengste å dekke over saken, men den ble offentliggjort av en australsk TV-stasjon i forrige uke.

Statsminister Benjamin Netanyahu sa i helgen at det er hensynet til rikets sikkerhet som gjør det nødvendig å holde tett om saker som involverer Mossad.

– Jeg ber alle om å la sikkerhetsstyrkene fortsette å arbeide i det stille, slik at vi fortsatt kan leve i fred og sikkerhet i Israel, sa han.

Les også:Ber om frihet, igjen

Det er fortsatt ikke kjent hvorfor Zygier ble pågrepet i februar 2010, men ifølge australske medier ble han anklaget for spionasje.

Han var under døgnkontinuerlig overvåking da han etter sigende tok sitt eget liv på cella ti måneder senere.