Bodø-politimenn fortsatt i tjeneste

Politimennene som pågrep en mann etter en overfallsvoldtekt i Bodø i helgen, blir ikke tatt ut av tjeneste. En video viser at en av dem sparker og slår den siktede, og saken granskes av Spesialenheten.

Den pågrepne 31-åringen blir tirsdag framstilt for varetektsfengsling, opplyser Salten politidistrikt.

Ikke straffskyld

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet av en politipatrulje med hund bare elleve minutter etter at politiet fikk melding om voldtekten, som skal ha skjedd i Kongens gate i sentrum av byen. Mannen er av afrikansk opprinnelse og er midlertidig bosatt i Bodø.

– Han erkjenner ikke straffskyld, opplyser forsvareren, advokat Finn Ove Smith, til NTB.

Det var mandag ettermiddag ikke kjent hvordan de siktede vil stille seg til spørsmålet om varetekt.

Kvinnen som han er siktet for å ha overfalt og voldtatt, er i 20-årene.

Spesialenheten

Mandag ettermiddag ankom Spesialenheten for politisaker Bodø for å starte etterforskningen av saken.

– Jeg har besluttet å sende saken til Spesialenheten for politisaker. Det at saken oversendes Spesialenheten betyr ikke at jeg har konkludert med at det har forekommet kritikkverdige eller straffbare forhold. Tjenestemennene er i en normal arbeidssituasjon, sier politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Han opplyser at politiet er kjent med at pågripelsen ble filmet med mobilkamera av en forbipasserende. Videoen viser at den ene politimannen slår og sparker den angivelige gjerningsmannen.

Politiet i Salten etterforsker fortsatt to uoppklarte overfallsvoldtekter i fjor, men politimesteren sier det ikke er opplysninger som knytter den pågrepne i helgen til disse.

– Umulig å ha mening

Fungerende leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener det er umulig å ha noen mening om politifolkenes opptreden uten å ha en beskrivelse av hva som skjedde før filmingen begynte.

– Ut fra filmen alene kan det se litt voldsomt ut. Men det er umulig å bedømme denne situasjonen uten å ha hele hendelsesforløpet med seg, sier Bolstad.

Forbundet vil vente med å vurdere saken til Spesialenheten for politisaker har kommet med sin konklusjon.

– Slike filmer viser bare bruddstykker av hva som skjer. Det blir helt feil å ha en mening om dette bare ved å se filmen. Saken er beskrevet i sin fulle bredde i rapporter, politilogg og så videre. Alt dette må være en del av bildet, før man kan gjøre en god vurdering, sier forbundslederen.