Israel vil granske spiondødsfall

Israelske aviser har den siste uka vært fulle av historier om Ben Zygier, som skal ha arbeidet for den israelske etterretningstjenesten Mossad. Han ble fengslet i februar 2010 og funnet død på cella ti måneder senere. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset varsler nå at den vil granske skandalen rundt en australsk Mossad-agent som skal ha tatt sitt eget liv i et israelsk fengsel.

– Etterretningsutvalget i Knessets utenriks- og forsvarskomité har bestemt seg for å gjennomføre en intensiv gransking av alle sider ved saken om fangen som ble funnet død på cella, sier etterretningsutvalgets pressetalsmann Asad Doron.

Den mystiske historien om den australske agenten har skapt stor debatt om hemmelighold og pressesensur i Israel.

Australier

Det var den australske fjernsynskanalen ABC som først kom med avsløringene mannen som ble funnet død på cella i desember 2010. ABC identifiserte ham som Ben Zygier, en Mossad-agent med både australsk og israelsk pass.

Avsløringene kom etter at israelske myndigheter i lang tid hadde forsøkt å legge lokk på saken.

Vil holde tett

Ifølge statsminister Benjamin Netanyahu er det hensynet til rikets sikkerhet som gjør det nødvendig å holde tett om saker som involverer Mossad.

– Jeg ber alle om å la sikkerhetsstyrkene fortsette å arbeide i det stille, slik at vi fortsatt kan leve i fred og sikkerhet i Israel, sier han.

Det er fortsatt ikke kjent hvorfor Zygier ble pågrepet i februar 2010. Han var under døgnkontinuerlig overvåking da han etter sigende tok sitt eget liv på cella ti måneder senere. (©NTB)