SOS Rasisme dømt for juks – fikk likevel støtte

AVVISER: Leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme avviser at det har vært feilaktig oppgitte medlemstall. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Selv etter at SOS Rasisme ble dømt for omfattende medlemsjuks i 2011, fikk organisasjonen store beløp i støtte fra det offentlige.

Organisasjonen er to ganger blitt dømt for medlemsjuks, men likevel har pengene fortsatt å strømme inn fra offentlige givere, skriver Dagbladet.

Fra 2009 til 2012 ga Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune over 500.000 kroner i støtte – denne summen var utregnet av medlemstallene SOS Rasisme selv oppga. Etter den første dommen i 2011, bestemte kommunen seg for å øke tilskuddene med 20.000 kroner.

Bakgrunn: SOS Rasisme dømt til å betale millionbeløp

Alle de folkevalgte var informert om tilskuddene, men ingen av dem kom med innsigelser mot støtten til organisasjon som var dømt for medlemsjuks.

– Vi burde vært mer årvåkne. Kommunen kommer til å vurdere om støtten skal trekkes tilbake, sier kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim, Morten Wolden, til Dagbladet.

Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, avviser overfor avisen at det har vært feil med medlemstallene levert til Trondheim og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

I 2010 avslørte Dagbladet omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme. Året etter ble organisasjonen dømt til å betale tilbake nesten 10 millioner kroner i uberettiget pengestøtte. I en sivil sak i oktober i fjor ble SOS Rasisme dømt til å tilbakebetale 6,8 millioner kroner.

I fjor avslørte avisa hvordan organisasjonen hadde innrapportert en rekke falske kurs og deltakere. Tidligere medlemmer fortalte også om produksjon av falske lister over studieaktiviteter som ikke fantes.