Bøkko i angrepsposisjon

Håvard Bøkko i aksjon på 5000 meter i allround-VM skøyter i Vikingskipet lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Les mer Lukk

Sven Kramer jages av to nordmenn i allround-VM på skøyter. Håvard Bøkko (26) og Sverre Lunde Pedersen (20) viste styrke i medaljekampen lørdag.

Norske skøytefans var høyt oppe etter første dag av allround-VM. Etter to av fire distanser av VM i Vikingskipet ligger Bøkko på annenplass, mens Pedersen er nummer tre. Ikke overraskende er Kramer i tet.

Leverer Bøkko en sterk 1500 meter i samløp med Kramer søndag, kan hallingen også lede etter tre distanser og sørge for at VM-avslutningen blir en thriller.

– Det er mulig, men det er tett bak meg også, så jeg kan ikke bare se oppover på listen, sa Bøkko til NTB.

Han må ta inn et snaut halvsekund på Kramer på 1500-meteren for å gå forbi i sammendraget før det avsluttende milløpet. Da får Bøkko også gå i siste par på 10.000 meter.

– Jeg må gå to optimale løp. Det er mange harde konkurrenter igjen i sammendraget, og Sven kommer til å gå styggfort på 10.000 meter. Alle konkurrentene er også gode på 1500, så det blir en viktig distanse, fortalte Hol-løperen.

Offensiv Pedersen

Kanskje kan det ende med to norske medaljer. Sist gang Norge tok mer enn én medalje i allround-VM var da Amund Sjøbrend, Kay Arne Stenshjemmet og Jan Egil Storholt sørget for norsk storeslem på Bislett i 1981.

Sverre Lunde Pedersen har troen på medalje etter en solid 5000 meter lørdag. Han ble nummer fire med 6.20,06, mens 36,66 på 500 meter holdt til sjuendeplass. I sammendraget har han 1,85 sekunder opp til Kramer foran 1500-meteren.

– Jeg visste jeg kunne kjempe om medalje, men jeg er litt overrasket over at jeg ligger på tredjeplass. Jeg har kanskje min beste distanse i morgen (1500 meter) og skal kline til. Det blir spennende å se hva jeg klarer, sa Pedersen.

Osingen vet han får hard konkurranse av belgiske Bart Swings og russiske Ivan Skobrev, som er like bak i sammendraget.

– Sånn må det være i VM. Det skal være kamp om alle plasser, og ingenting skal være avgjort før sistemann er i mål på 10.000, sa 20-åringen.

– Det er tett. Bak der lurer også Koen Verweij og Jan Blokhuisen, selv om de viste litt svakheter i dag, mente far og landslagstrener Jarle Pedersen.

Lettet Bøkko

Bøkko måtte se seg slått av landslagskompisen Sverre Lunde Pedersen på 5000 meter, men slo til med nest beste tid på 500 meter med 36,01.

På 5000-meteren ble det femteplass på 6.22,00, men det var en klar forbedring fra generalprøven i Inzell sist helg da han kom rett fra et tre uker langt høydeopphold i Italia.

– Det er stor forskjell på formen nå og for en uke siden. Jeg måtte bare holde hodet kaldt og ikke få panikk en uke før VM. Jeg tapte noen sekunder på 5000-meteren her, men jeg har tapt mye mer tid tidligere i sesongen, sa Bøkko. (©NTB)