Mattilsynet starter DNA-testing

Fra et matlab i Bern, Tyskland. Foto: NTB Scanpix Les mer Lukk

Norge følger en anbefaling fra EU og innfører DNA-testing for å avgjøre om storfeprodukter inneholder hestekjøtt.

Skandalen har rammet en rekke europeiske land, og NorgesGruppen bekreftet fredag at det er funnet hestekjøtt i First Price-lasagne.

– Mattilsynet følger EUs anbefaling og kommer til å starte DNA-testing av produkter som selges som storfekjøtt, for å undersøke om det er hestekjøtt i dem, sier seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet til NTB. Testingen skal starte så snart som mulig.

Fredag ettermiddag kom også meldingen om at også Coop har fått bekreftet funn av hestekjøtt i fryst lasagne.

Produktene det gjelder er fryst Coop Lasagne 400 gram og ett kilo,og disse er allerede trukket tilbake fra butikkene, bekrefter dagligvarekjeden som oppfordrer forbrukere som har kjøpt disse varene om å levere produktet tilbake i butikken, der de vil få pengene refundert.

Svindland deltok fredag som observatør på et møte i regi EU-kommisjonen der anbefalingen om DNA-testing av kjøtt ble utformet.

Unionen ber også medlemslandene om å teste kjøtt på markedet for dyremedisin.

I løpet av en måned er planen å gjennomføre i alt 6.500 tester.

Les også: NorgesGruppen bekrefter funn av hestekjøtt

Etterforskning

Samtidig ruller etterforskningen av kjøttskandalen videre. Franske myndigheter har gjort det klart at de mistenker selskapet Spanghero for å ha solgt hestekjøtt merket som storfekjøtt med vitende og vilje.

Kjøttet er videresolgt og brukt i ferdigretter som lasagne.

Spanghero-toppsjefen Barthelemy Aguerre mener imidlertid han kan bevise at selskapet er uskyldig.

– Jeg vet ikke hvem som står bak dette, men jeg kan si dere at det ikke er oss. Jeg er overrasket, sier Aguerre til radiokanalen Europe 1.

– Jeg mener vi vil kunne bevise at vi og våre medarbeidere er uskyldige. Jeg mener regjeringen har vært for rask, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Svindel

Frankrikes viseminister for forbrukssaker Benoît Hamon offentliggjorde torsdag kveld de foreløpige funnene i en etterforskning av selskapet.

Han sa da at det er sterk mistanke om at selskapet har videresolgt kjøtt som var merket storfe vel vitende om at det kunne være hestekjøtt.

Selskapet anklages for å ha tjent over 6 millioner kroner på svindelen i løpet av et halvt år.

Tillit

EUs helsekommissær Tonio Borg sier han er glad for at den franske etterforskningen har gitt resultater og ført til en suspendering. Han mener dette viser at EUs regler for sporing av mat virker.

– Forbrukere skal være trygge på at alt blir gjort på EU-nivå for å gjenreise tilliten til produktene på markedet så snart som mulig, sier han.

Tonio Borg mener fortsatt det er snakk om en merkingssak og ikke en sak om matsikkerhet. Vi må ikke skape panikk, sier han.

– Vi har et av de beste systemene for matsikkerhet i verden, mener Borg.

– Vi har verktøyet til å spore ethvert produkt på noen timer eller dager, sier han.