Forsvarsdepartementet får 10 millioner kroner i bot

Forsvarsdepartementet får 10 millioner kroner i bot Les mer Lukk

Forsvarsdepartementet har fått en bot på 10 millioner kroner etter at en soldat avfyrte et skudd som drepte en sivil afghaner i Afghanistan i 2011, melder NRK.

Den norske soldaten som avfyrte skuddet som drepte den afghanske rørleggeren, straffes ikke, men Forsvarsdepartementet får en bot på 10 millioner kroner, melder NRK.

– Saken er avgjort med foretaksstraff mot Forsvarsdepartementet. Den beslutningen er tatt av førstestatsadvokaten ved Nordland statsadvokatembeter, sier krigsadvokaten for Nord-Norge, Stine Marie Aarnseth.

Faryab-provinsen

Episoden skjedde inne på det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i Afghanistan. Den afghanske mannen ble drept da den norske soldaten tok et ladegrep på et granatgevær og ved et uhell avfyrte et skudd.

Les også: Sivil afghaner døde av norsk granat

Granaten traff en mur i nærheten av noen håndverkere, som ble truffet av splinter. En afghanske rørlegger mistet livet, mens hans kollega slapp fra det med lettere skader.

– Intet straffbart

Nå er saken mot den siktede soldaten henlagt, mens Forsvarsdepartementet har fått en kraftig bot.

– Når det gjelder individuell straffskyld, har statsadvokaten ved Nordland statsadvokatembeter valgt å henlegge saken etter straffelovens paragraf 239 under henvisning til at intet straffbart forhold anses bevist, sier Aarnseth.

Les også: Forsvaret frykter ikke reaksjoner etter dødelig vådeskudd

– Vi finner ikke at mistenkte i saken i forholdet er straffverdig. Vi mener kritikkverdige forhold da ligger et annet sted, sier hun videre.

Vurderer

Forsvarsdepartementet har nå én måned på å vurdere om de vil godta boten.

Torsdag kveld hadde departementet ennå ikke mottatt saksdokumentene, opplyser pressevakt Marita Hundershagen til NTB.

– Vi vil gå gjennom dokumentene når vi får dem, og så vil vi ta stilling til om vi vedtar boten eller ikke, forteller Hundershagen.Hun opplyser at Forsvaret har vært i kontakt med de pårørende til den drepte rørleggeren og har betalt ut en kompensasjon som er i tråd med standarden for ISAF-styrkene.