Lund: – Drap vanskelig å forstå og umulig å akseptere

I en privat seremoni på Gardermoen onsdag ettermiddag tok familiene til de drepte og ledelsen i Statoil imot bårene med de fire som er identifisert etter terroraksjonen ved gassanlegget In Aménas i Algerie. Representanter fra ledelsen i Statoil management er (fra venstre) Anders Hatteland, Margaret Øvrum, Lars Christian Bacher og Helge Lund. Foto: Ole Jørgen Bratland (NTB scanpix) Les mer Lukk

– At våre kolleger ble drept, er vanskelig å forstå og umulig å akseptere, sa Statoils konsernsjef Helge Lund da han onsdag møtte pressen etter å ha tatt imot bårene med de drepte Statoil-medarbeiderne.

Bårene med de fire Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik ankom Gardermoen klokken 15.25 onsdag ettermiddag. I en privat minneseremoni tok familiene til de drepte og ledelsen i Statoil imot kistene i en hangar på flyplassen.

Statoils landsjef i Algerie, Victor Sneberg, er fortsatt savnet etter terrorangrepet mot In Aménas.

Håper på svar

– Statoil sørger med familiene, og vi håper inderlig at også Victors familie snart skal få svar, sa Lund da han onsdag kveld møtte pressen i Statoils nye kompleks på Fornebu.

Les også: Kripos jobber intenst for å finne siste nordmann

Terrorangrepet har rystet oljeselskapet. Statoil hadde 17 ansatte ved gassanlegget, hvorav 13 var norske. Fire drepte er nå identifisert og sendt hjem, mens Kripos fortsatt leter etter Sneberg.

– De fem representerte det beste i selskapet. Til sammen har de 90 års erfaring fra Statoil, og de har vært med på å skape det Statoil vi er så stolte av i dag. De var en del av sann internasjonal operasjon. Tre selskaper fra tre land på to kontinenter og leverandører fra hele verden. Det er dette samarbeidet terroristene så grusomt angrep, sa Lund.

– Umulig

– At våre kolleger og flere titalls andre ble drept som følge av ond, villet vold er vanskelig å forstå og helt umulig å akseptere. Mer enn 30 tungt bevæpnede terrorister angrep hensynsløst, og én av verdens verste og mest ettersøkte terrorister har tatt på seg ansvaret for aksjonen, sa Lund.

Seremonien med de dødes nærmeste på Gardermoen beskrev Lund som verdig og fin, men sa at den var krevende for de etterlatte. Konsernsjefen sa at han bærer ansvaret for alle de 22.000 ansatte i Statoil og at selskapet framover vil måtte sikre seg på helt andre måter enn i dag.

Les også: Flyet med kistene landet i Norge

– I møtet med denne grenseløse ondskapen har Statoils medarbeidere svart med profesjonalitet, handlekraft og godt samarbeid, men også med omsorg og omtanke, både for familiene som er rammet så hardt, men også for hverandre, sa en tydelig beveget konsernsjef.