Huitfeldt: – Vi trenger flere arbeidsinnvandrere
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt og UDI-direktør Frode Forfang presenterte tirsdag nye tall om arbeidsinnvandring til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk
Arbeidsinnvandring 2012:
- Nær 40.000 personer fra EØS-området registrerte seg for å jobbe i Norge i fjor. Det er en svak økning fra 2011, da tallet var i overkant av 35.000 personer.
- 9.583 personer fra land utenfor EØS-området fikk i fjor arbeidstillatelse. Det er en økning på 17 prosent siden 2001.
- Fra EØS-området kom de største gruppene fra Polen, Litauen, Romania, Tyskland, Latvia og Storbritannia.
- Utenfor EØS kom de største gruppene fra India, Vietnam, USA, Russland og Filippinene
Rundt 40.000 personer fra ulike EØS-land og rundt 9.600 personer fra land utenfor EØS kom til Norge for å jobbe i fjor, viser nye tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sier Norge har behov for enda flere hender utenfra.
– Vi ser at mange bedrifter etterspør mer arbeidskraft enn vi klarer å få levert. 8 prosent av bedriftene sier at mangel på arbeidskraft er et hinder for deres vekst. Vi ser blant annet at det er et stort behov for å få helsearbeidere, håndverkere og fagarbeidere innen industrien, sier Huitfeldt til NTB.
Les også: De kan koste Norge minst 700 milliarder kroner
Hun sier det vil være et prioritert område for UDI fremover å få søknadene fra disse ettertraktede arbeidstakerne enda raskere gjennom.
Polakker og svensker
Tallene viser at de største gruppene med arbeidsinnvandrere kommer fra Øst- og Mellom-Europa, og i særlig grad Polen.
Ifølge UDI har Norge en vesentlig større andel innvandrere fra denne delen av Europa enn våre nordiske naboland.
– En del av årsaken er trolig at mange fra disse landene har jobbet med sesongarbeid i Norge tidligere, og dermed hadde kontakter. I tillegg henger det nok sammen med vårt lønnsnivå og et godt arbeidsmarked, sier UDI-direktør Frode Forfang.
Les også: Flest polakker og litauere innvandret til Norge
Totalt 15.557 polakker arbeidsinnvandret til Norge i fjor, noe som gjør dem til den suverent største gruppen, bare slått av svenskene.
Siden nordiske borgere ikke trenger å registrere seg, har ikke UDI tall over hvor mange svensker som arbeidsinnvandret til Norge i fjor, men ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for fjerde kvartal i 2011, var det den gang registrert 22.500 svenske lønnstakere på korttidsopphold i Norge. SSBs tall for 2012 kommer først i juni.
Økning utenfor Europa
Eurokrisen i Sør-Europa har imidlertid ikke ført til en stor arbeidsbølge fra denne regionen, slik mange ventet.
Antall arbeidsinnvandrere fra land som Spania, Italia, Hellas og Portugal har bare hatt en svak økning, og endte på 2.700 personer totalt i fjor.
– Tallene fra Sør-Europa er ikke store, men de er på vei oppover, og det er spennende å se hvordan de vil utvikle seg videre, sier Frode Forfang.
Les også: Forskere: Innvandring presser norske lønninger nedover
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sier tallene fra Sør-Europa viser at det kan være vanskelig å få seg jobb i Norge, dersom en ikke har en fagutdanning eller kan språket.
Antall arbeidstakere fra utenfor EØS har økt med 17 prosent de siste 11 årene. Flest kom i fjor fra India, Vietnam, USA, Russland og Filippinene.
Tallene viser at de fleste fra India er hentet inn på grunn av sin IT-kompetanse, arbeidstakere fra USA på grunn av sin kompetanse innen olje- og gassektoren, mens Filippinene leverer flest arbeidstakere til helse- og omsorgssektoren.
Frykter sosial dumping
Arbeidsministeren sier en stor utfordring med økt arbeidsinnvandring er å hindre at standardene i norsk arbeidsliv blir lavere.
– Det må ikke føre til at norske arbeids- og lønnsvilkår blir dårligere. Derfor har regjeringen vært opptatt av å innføre tiltak som skal hindre sosial dumping, slik som allmenngjøring av tariffavtaler, en godkjenningsordning innen rengjøringsbransjen og økt innsyn for tillitsvalgte, sier Huitfeldt.
Les også: Norge på Europa-topp i innvandring
Arbeidsministeren sier det også er bekymringsfullt at man ser flere tilfeller av arbeidsulykker på arbeidsplasser med stor bruk av utenlandsk arbeidskraft.
– Det er viktig at vi tar godt vare på de nye innvandrerne og helsa deres, ellers er faren at de kommer raskere over på norske helseytelser, advarte hun.