Fryktet ødeleggelse av unike dokumenter i Timbuktu

Befolkningen i Timbuktu hilser de franske styrkene velkomne. Styrker fra Frankrike og Mali tok kontroll over verdensarvbyen denne uka, men mange vil si at de kom for seint. De islamistiske opprørerne har trolig ødelagt mange tusen unike dokumenter, mange fra så langt tilbake som 1200-tallet. Foto: REUTERS / Arnaud Roine / NTB scanpix. Les mer Lukk

Islamistiske opprørere kan ha brent opp tusenvis av uerstattelige manuskripter da de flyktet fra Timbuktu i Mali. – Det var mange som advarte mot farene ved å samle disse skattene på ett sted, sier norsk ekspert.

Helt til nylig har disse svært verdifulle tekstene vært i private hender. I 2009 ble mange samlet på Ahmed Baba-instituttet, oppført av Sør-Afrika. NORAD var en av hovedsponsorene, og også Universitetet i Oslo har vært tungt inne i prosjektet.

Mali-ekspert og professor Ingse Skattum forteller at det trolig finnes mellom 100.000 og 150.000 historisk uerstattelige dokumenter i Timbuktu og omegn. Nærmere 60.000 skal ha vært samlet ved Ahmed Baba-instituttet.

1200-tallet

Manuskriptene, som stammer fra så langt tilbake som 1200-tallet, har vært i privat eie, og familiene har hatt lang tradisjon for å gjemme dem på trygge steder. De har overlevd krig og invasjon.

Les også: Franskledede styrker erobrer by etter by i Mali

– De privateide manuskriptene har ligget trygt, men de har etter hvert blitt i svært dårlig forfatning. Derfor ønsket man å samle dem – for å ta bedre vare på dem og for å digitalisere dem, forteller Skattum, som er professor emeritus ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk.

Hun var første gang i Mali i 1988.

– Da instituttet ble bygget og mange av dokumentene ble samlet, var det en uttalt frykt for at de ville bli mer utsatt for angrep og ødeleggelser. Det kan se ut til at denne spådommen nå har gått i oppfyllelse. Det er tragisk, sier Skattum til NTB.

Usikkerhet

Det er foreløpig usikkert hvor mye som er ødelagt eller stjålet. Som følge av islamistenes herjinger det siste året kan noen av de viktigste manuskriptene ha blitt smuglet ut og gjemt på nytt.

– Jeg har hørt fra pålitelige kilder på stedet at private biblioteker har passet på å gjemme bort eller fjerne dokumentene, uttalte Timbuktus ordfører Shamil Jeppie til internasjonale nyhetsbyårer tidligere i uka.

Les også: Fortsetter å ødelegge kulturminner

Han la til at harddiskene med digitaliserte kopier ble reddet kort tid etter at islamistene tok kontroll i april i fjor.

– Men digitaliseringen utgjør bare en liten andel, sier Skattum.

Omfattende arbeid

Professoren forteller at jobben med å tyde dokumentene går svært sakte. Både fordi de er i dårlig stand og fordi vokabularet er gammelt.

– Noen av tekstene er også på lokale språk, legger hun til.

– Det er snakk om alt fra religiøse tekster til vitenskap, astrologi, medisin og kommersielle dokumenter. Tekstene strekker seg over mange hundre år og er en unik kilde til kunnskap om islam og Sahel-området, understreker Skattum.

– Det er snakk om uvurderlige skatter, som står på UNESCOS verdensarvlister, sier hun.

Les også: Islamister angrep UNESCO-arv i Timbuktu

Legendarisk ørkenby

Den legendariske ørkenbyen Timbuktus historie strekker seg tilbake til det 5. århundre, men byen hadde sin storhetstid fra det 13. til det 17. århundre, da den var et senter for islamsk lærdom og tiltrakk seg lærde fra hele Afrika og Midtøsten.

I de ti månedene som har gått siden islamistene i Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) inntok Timbuktu, har de ikke bare ødelagt kulturskatter de anser som ugudelig, de innførte også streng sharialovgivning i strid med den lokale kulturen.