Vil gi Nobels fredspris til Malala Yousufzai

Pakistanske Malala Yousufzai (15) sammen med sykepleiere i det hun ble skrevet ut fra Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, England, i begynnelsen av januar. Foto: University Hospitals Birmingham/Handout (EPA) Les mer Lukk

Tre av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter vil gi Nobels fredspris til den pakistanske skolejenta Malala Yousufzai (15).

Malala Yousufzai ble verdenskjent i oktober i fjor da hun ble skutt i hodet av Taliban, etter å ha kritisert islamistgruppen på bloggen sin. Hun har engasjert seg sterkt for barns rettigheter, og særlig jenters rett til utdanning.

Les også: Malala er ute av sykehuset

– Vi foreslår Malala til Nobels fredspris for 2013 for hennes uredde engasjement for jenters rett til utdanning. Et engasjement som virket så truende på ekstreme krefter at de valgte å prøve og drepe henne, sier Freddy de Ruiter, som sammen med Gorm Kjernli og Magne Rommetveit foreslår at Malala Yousufzai får prisen.

Seks dager etter at hun ble skutt i hodet, ble Malala Yousufzai fløyet til England, der hun har fått behandling på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham.

Les også: Malala (14) fikk operert bort Taliban-kule

De tre stortingsrepresentantene har nå sendt inn sitt forslag til fredsprisvinner til Den Norske Nobelkomité. Fredag 1. februar går fristen ut for å foreslå kandidater til årets fredspris.

Les også: Zardari fordømmer skuddene mot Malala