Tusenvis deltok i begravelser i Port Said

Demonstranter dekker ansiktene mot tåregass mens de flykter fra et område nær Tahrirplassen i sentrum av Egypts hovedstad Kairo. Talsmenn for opposisjonen i Egypt krevde mandag at president Mohamed Mursi oppnevner en nasjonal samlingsregjering og en uavhengig komité som skal granske landets grunnlov. Før dette skjer, har det ingen hensikt å føre dialog, ble det sagt. Foto: Amr Abdalla Dalsh / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere tusen mennesker har deltatt i begravelsene av ofre for volden i havnebyen Port Said i Egypt. Landets regjering har godkjent et lovforslag som gir hæren rett til å pågripe sivile.

Gravferdene i Port Said mandag ble gjennomført selv om president Mohamed Mursi har erklært unntakstilstand i byen.

Situasjonen i Egypt er spent og flere egyptiske byer har vært rammet av vold og uro under demonstrasjoner de siste dagene. Minst 50 mennesker blitt drept i demonstrasjoner mot myndighetene i landet.

Ifølge en regjeringskilde skal hæren nå «opptre som en politistyrke», slik at de som blir pågrepet, blir stilt for en sivil og ikke en militær domstol. Det er uklart om de nye fullmaktene gjelder hele Egypt, eller bare byene ved Suezkanalen der det er erklært unntakstilstand.

Les også: Mursi erklærer unntakstilstand i Egypt

Krever samlingsregjering

Opposisjonen i Egypt krever at president Mohamed Mursi må utnevne en nasjonal samlingsregjering. Før han gjør dette, har det ingen hensikt å snakke med ham, sier talsmenn for regimets motstandere.

Presidenten må også oppnevne en uavhengig komité som skal foreslå endringer i grunnloven. Så lenge disse to kravene ikke er oppfylt, er dialog med Mursi bortkastet tid, skrev fredsprisvinner og opposisjonspolitiker Mohammed ElBaradei på Twitter mandag.

Den venstreorienterte politikeren Hamdien Sabahi oppfordret samme dag Mursi til å legge voldsbruk til side og lytte til folkets mening. En seriøs dialog må bygge på tilbud om politiske løsninger og ikke enda hardere sikkerhetstiltak, framholdt Sabahi.

Opposisjonen møtes

Mursi satte fram et tilbud om dialog da han søndag innførte unntakstilstand i Port Said, Suez og Ismailia som alle ligger ved Suezkanalen. Fra mandag av hersker det portforbud i de tre byene fra klokken 21 om kvelden til 6 om morgenen.

– Presidenten forstår ikke at det virkelige problemet er hans egen politikk. Hans bruk av unntakstilstand var et forventet sjakktrekk på bakgrunn av skurkestrekene og de kriminelle handlingene han står bak, sier talsmann for Den nasjonale redningsfronten Khaled Dawoud.

Ledere for Redningsfronten, som er Egypts viktigste opposisjonskoalisjon, skulle mandag komme sammen for å drøfte situasjonen.

Tåregass på Tahrir

Tidlig mandag morgen kom det til ny uro på Tahrirplassen i Egypts hovedstad Kairo, der politiet brukte tåregass mot demonstranter som kastet stein. Bakgrunnen for uroen er lørdagens dødsdommer i Port Said mot 21 personer som var tiltalt for drap etter fotballuro i fjor.

– Vi vil styret dette regimet, vi vil ikke ha en stat som styres av Mursi og hans muslimske brorskap, sa den 26 år gamle kokken Ibramhim Eissa. Han dekket ansiktet med tøy for å beskytte seg mot tåregassen på Tahrir.