Dødstallet kan stige ytterligere etter nattklubbrann

TRAGEDIE: Nattklubben begynte å brenne natt til søndag, og minst 245 mennesker omkom i brannen. Foto. Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Desperate ungdommer forsøkte å flykte gjennom tjukk, svart røyk da den brasilianske nattklubben begynte å brenne. Minst 245 mennesker mistet livet.

Livredde nattklubbgjester forsøkte å ta seg ut den ene utgangsdøren som var åpen.

– Det gikk utrolig fort. Det var masse røyk, utrolig svart røyk, forteller Aline Santor Silvat (29) til Globonews TV. Hun greide å redde seg ut fordi hun var gjest i VIP-området, som lå i nærheten av utgangen i den store nattklubben.

Et vitne sier til avisen Zerohora at det bare tok tre minutter fra bannen startet til diskoteket var overtent.

– Da et av bandene spilte tok det fyr i et slags flagg. Deretter spredte brannen seg til taket. Det gikk fort, sier Ingrid Goldani til avisen.

Fjernsynsbilder viste brannmenn i bar overkropp som forsøkte å slå seg gjennom veggene i nattklubben med slegger og økser for å lage en ekstra åpning. De som drev stedet, skal ha stukket av før de greide å finne nødutgangene.

BAKGRUNN: Nattklubb brant i Brasil

400-500 gjester

Nattklubben Kiss i universitetsbyen Santa Maria sør i Brasil kunne ta 2.000 gjester. Det skal ha vært mellom 400 og 500 mennesker på klubben da det begynte å brenne natt til søndag, meldte lokale medier.

– Jeg har aldri sett en sånn tragedie i mitt liv. De er så unge, sa en av brannmennene som deltok i redningsarbeidet til BBC.

Tragedien startet med at et bandmedlem eller en i produksjonsteamet fyrte opp et lysbluss som førte til at isolasjon i taket begynte å brenne, opplyser Luiza Sousa, polititjenestekvinne i Santa Maria. Brannen spredte seg lynraskt, i løpet av sekunder.

Mange av ungdommene døde av røykforgiftning, andre ble trampet ned i panikk, opplyser lokale politikilder. Fortvilte familiemedlemmer samlet seg i morgentimene utenfor lokalet i håp om å få godt nytt om sine.

Her bærer en gjest en skadet mann ut av nattklubben. Foto: NTB scanpix

Krisehåndtering

– De finner fortsatt døde der inne, sier major Gerson da Rosa Ferreira, som overvåker redningsarbeidet.

Brasils president, Dilma Roussef, avbrøt sin reise til Chile, der hun søndag skulle ha deltatt på et latinamerikansk toppmøte med EU.

Brasils sikkerhetsstandarder og evne til å takle krisesituasjoner av denne typen blir fulgt med argusøyne siden landet forbereder seg på å arrangere fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016.