Forsvarsrådet i Egypt fordømmer uro

Det brøt ut opptøyer i Port Said lørdag etter at 21 personer ble dømt til døden på grunn av fotballopptøyene i samme by i februar i fjor som førte til at 74 mennesker mistet livet. Foto. Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Egypts nasjonale forsvarsråd fordømmer uroen som skal ha krevd minst 39 menneskeliv i Port Said lørdag. Det kan bli innført portforbud i områder med opptøyer.

Informasjonsminister Salah Abdel Maqsoud oppfordrer til bred nasjonal dialog for å få bukt med opptøyene. Fredag ble ni mennesker drept da de deltok i en protestmarsj mot president Mohammed Mursi. Situasjonen er den verste for Mursi siden han kom til makten i juni i fjor.

Informasjonsministeren kom med oppfordringen i en TV-tale etter at Forsvarsrådet hadde hatt møte lørdag ettermiddag. Det nasjonale forsvarsrådet ledes av president Mohammed Mursi, og flere andre ministre, blant dem forsvarsministeren, deltok på møtet.

Bakgrunn: Jakter på de skyldige etter fotballtragedie i Egypt

Hæren utplassert

Opptøyene i Port Said startet nesten umiddelbart etter at en domstol i Kairo dømte 21 lokale fotballsupportere til døden for medvirkning til drap i februar i fjor. 74 mennesker mistet livet i opptøyene som brøt ut under en fotballkamp i Port Said.

Slektninger av de dødsdømte forsøkte lørdag å storme fengselet der de sitter innesperret, og det ble skutt med automatvåpen mot sikkerhetspolitiet. Deretter økte voldsbruken og spredte seg til større deler av byen. Lørdag kveld hadde urolighetene også spredt seg til byen Suez.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde minst 39 personer mistet livet lørdag kveld, mens AFP oppga tallet til 30. Helsepersonell opplyste til AFP at alle de drepte døde av skuddskader.

Hæren ble utplassert for å støtte politiet og for å beskytte offentlige bygninger i byen, som ligger ved Middelhavet nordøst for Kairo. Hæren hadde tidligere utplassert styrker i havnebyen Suez etter fredagens opptøyer og protester mot presidenten.

Les også: Minst fem drept i sammenstøt i Egypt

Boikottrusler

Den nasjonale redningsfronten, som utgjør den største koalisjonen av opposisjonspartier og -grupper, sier at den kan komme til å boikotte det kommende parlamentsvalget om ikke president Mursi finner en helhetlig løsning på landets krise.

Redningsfronten ber presidenten ta initiativ til en nasjonal redningsregjering. Hvis ikke, vil den ikke delta i valget, sier den.

Les også: Åtte millioner hundemumier funnet i Egypt

Flere dommer

I alt 73 personer er tiltalt etter fotballtragedien 1. februar i fjor, der tilhengere og fotballbøller brakte sammen i noen av de verste fotballopptøyene i Egypts historie. Det var lagene Al-Masry fra Port Said og Al-Ahly fra Kairo som spilte. I opptøyer som brøt ut etter kampen, ble 74 mennesker drept, og de fleste var Al-Ahly-tilhengere fra Kairo.

Dommene for de gjenværende 52 tiltalte vil bli offentliggjort 9. mars, opplyste dommeren. Men dommene lørdag kan bidra til å redusere spenningen i det egyptiske samfunnet, mener nyhetsbyrået Reuters.