Heikki Holmås: – Det er jo fryktelig trist

Heikki Holmås: – Det er jo fryktelig trist Les mer Lukk

– Jeg var jo glad i mannen, vet du, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV). Fredag mottok han med dyp sorg budskapet om at hans stefar Tore Bech er bekreftet drept i terrorangrepet i Algerie.

– Det er bare fryktelig trist når vi har fått bekreftet det, sier Holmås til NTB.

Utviklingsministeren fikk dødsbudskapet i Chiles hovedstad Santiago hvor han i forbindelse med en rundreise i Latin-Amerika fredag deltok på et møte om rettferdig fordeling.

– Det var en bekreftelse på det vi fryktet mest. Jeg tror det er riktig å si at vi fikk sterke indikasjoner på at han var død. Derfor er det jo bare fryktelig trist når vi nå har fått det bekreftet, sier han.

Holmås sier at han og hans familie har fantastisk mange gode minner om Tore Bech.

– De er det ingen som kan ta fra oss, og de kommer til å leve videre så lenge vi lever, sier han.

Bakgrunn: Tre nordmenn bekreftet drept i Algerie

Vært der hele oppveksten

Tore Bech giftet seg med mor til Heikki Holmås i 1981.

– Han har vært der gjennom hele min oppvekst. Jeg har også to søsken som er barn av ham og min mor, sier Holmås.

Han sier at han selvsagt vurderte om det var riktig å reise til Latin-Amerika midt oppi den dramatiske situasjonen etter at stefaren ble tatt som gissel i Algerie. Tore Bech var plassjef ved anlegget i In Aménas.

– Jeg har grått mine bitre tårer sammen med resten av familien før jeg bestemte meg for å reise. Jeg tenkte at det var riktig å gjennomføre jobben her oppe i sorgen, både fordi vi fikk beskjed fra politiet om at det kunne gå lang tid før identifisering kom på plass, og at det kunne gå lang tid før han kom hjem, sier utviklingsministeren.

Han sier at det også er godt å ha litt normalitet midt oppi sorgen.

– Så ringer jeg selvfølgelig og snakker med min mor hele tiden, hver eneste dag, legger han til.

Les også: To Statoil-ansatte bekreftet drept

Enorm støtte

Utviklingsministeren sier at han og familien håpet i det lengste etter at det ble klart at hans stefar var blant de savnede fra terrorangrepet.

– Det var jo en voldsom dramatikk i det da det skjedde, og jeg fikk beskjed fra min mor om at han var tatt som gissel. Da håpet vi i det lengste at det skulle gå bra, men så gjorde det jo ikke det, sier han trist.

Holmås sier at han var tilbakeholden med informasjon om at hans stefar var blant gislene som var tatt, så lenge det foregikk en militær operasjon på anlegget.

Heikki Holmås tenker nå på familiene til Thomas Snekkevik og Hans M. Bjone som fredag også ble bekreftet drept, samt familiene til de to som fremdeles ikke har fått beskjed om sine kjære.

– Jeg opplever at vi har fått en voldsom støtte fra Statoil og fra staten og fra hjelpeapparatet. Alle venner og bekjente har også fulgt med og bakket opp. Det er jeg veldig takknemlig for, sier han.

Kondolanse

Da det ble kjent at Holmås stefar er identifisert blant de drepte, mottok han flere kondolanser og varme fra dem han er sammen med på møtet i Santiago.

– Jeg har fått klemmer og forståelse og kondolanser. Jeg opplever en veldig hjertevarme fra veldig mange mennesker, sier han.

Holmås ble også kondolert av den svenske politikeren Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige.

– Etter at Statoil gikk ut med navnene har jeg opplevd en veldig støtte fra venner og andre, både folk jeg ikke kjenner som sender hyggelige hilsener på blant annet Facebook, og andre som jeg kjenner, sier han. Holmås kommer hjem onsdag, ett halvt døgn før planlagt, men han gjennomfører i hovedsak programmet som planlagt.

– Så sånn er det. Jeg var glad i mannen, vet du, det var mange som var glad i ham. Jeg tror alle som opplever å miste noen de er fryktelig glad i, opplever den sorgen. Det er vel akkurat den sorgen jeg opplever nå, sier utviklingsministeren.