Norske diplomater advarte mot terror i Algerie

GISLER: Algeriske arbeidere står utenfor en overnattingsdel i gassanlegget In Amenas. I bakgrunnen ser man gisseltakerne. Bildet er tatt i skjul av en algerisk gissel. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix Les mer Lukk

I en rapport fra den norske ambassaden i Algerie i 2011 ble det advart mot faren for terrorisme. Gassanlegget i In Aménas ble nevnt spesielt.

«Utlendinger bør utvise den ellers største aktsomhet i områdene ved Statoils anlegg», het det blant annet i rapporten.

Ifølge Dagens Næringsliv konkluderes det i den delvis hemmeligstemplede rapporten at «trusselen fra væpnede islamister er fortsatt høy i Algerie.

Ukentlig meldes det om terroraksjoner og konfrontasjoner etter bakholdsangrep og geriljateknikk».

Rapporten er ført i pennen av ambassadør Arild R. Øyen og sendt til Utenriksdepartementet sommeren 2011, halvannet år før gisselaksjonen på gassanlegget.

I halvårsrapporten pekes det spesielt på at utlendinger er mål for al-Qaida i islamske Maghrep (AQIM), særlig i grenseområdene i sør.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har ikke hatt anledning til å kommentere saken, og avisen har heller ikke fått kontakt med ambassadør Øyen.

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil ønsker ikke å kommentere om selskapet var kjent med ambassadørens rapport.

– Dette er forhold vi vil gå inn i når vi skal ha en grundig gjennomgang av det som har skjedd, sier han.