Angrer på mediestrategien for Veronica Orderud

Veronica Orderud fortalte om sine erfaringer med mediene under bransjeseminaret MedieDagen torsdag. Hun er dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap på tre personer på Orderud gård i 1999. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Trippeldrapsdømte Veronica Orderud mener hun ble klart forhåndsdømt i mediene, og mener forsvarets mediestrategi dels har skylden. Nå har advokat Frode Sulland laget en helt ny strategi fram mot en eventuell gjenopptakelsessak.

Fakta om Orderud-saken  
* 22. mai 1999: Natt til pinseaften ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

* 14. juni 1999: Ekteparets sønn Per Kristian og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød siktet for trippeldrapet.

* 22. juni 2001: Per Kristian og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland ble i Nes herredsrett dømt til 21 års fengsel for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble frifunnet etter hovedtiltalen, men dømt til to og et halvt års fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

* 5. april 2002: Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel i Eidsivating lagmannsrett.

* Alle fire anket til Høyesterett, men bare Kristin Kirkemo Haukelands sak ble tillatt prøvet. Høyesterett forkastet anken 20. desember 2002.

* 17. juni 2010: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avviste Lars Grønnerøds begjæring om å få saken vurdert i en ny rettssak.

*14. februar 2012: Per og Veronica Orderud trekker sin gjenopptakelsesbegjæring etter sju år, med begrunnelse av at de ønsker videre etterforskning av saken før den blir behandlet.

*Ekteparet har engasjert privatdetektiv Tore Sandberg i å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

Under bransjeseminaret MedieDagen på Grand Hotel i Oslo torsdag, fortalte Veronica Orderud om det hun opplevde som en massiv forhåndsdømming fra mediene før den første rettssaken i 2001.

– Jeg ble stemplet som en manipulativ heks, og det bildet festet seg uten at jeg hadde gitt et eneste intervju til pressen, fortalte Orderud. Hun mener også at hun fikk langt hardere medfart i mediene enn de tre andre medtiltalte i saken, og sier hun tror det kan handle om at de tre andre posisjonerte seg bedre overfor mediene.

– De andre forsvarerne hadde nok et litt annet forhold til pressen, kanskje et mer jovialt forhold enn Frode (Sulland, Veronica Orderuds forsvarer, red.anm.). Han var mye mer formell og opptatt av å gjøre det riktige, og at vi ikke skulle snakke med pressen før rettssaken, sier Orderud til NTB i etterkant av intervjuet. Hun sier hun sett i ettertid skulle ønske at han hadde spilt en mer aktiv rolle overfor mediene.

Les også:Nytt PST-avslag for Orderud

Ny strategi

Orderuds advokat Frode Sulland, som var til stede i salen under intervjuet, sier han har gjort seg mange tanker om mediehåndteringen i saken.

– Det gikk dårlig med mediene, sånn som det ble håndtert, det er bare å innrømme, men om vi hadde klart å snu mediene og også saken ved en annen håndtering, det er umulig å svare på, sier han til NTB.

Veronica Orderud utelukker ikke at bildet som ble tegnet av henne i mediene påvirket dommerne og juryen i saken.

– Jeg fikk høre fra forfatterne bak boken «Da døden kom til Orderud», Erik Tumyr og Frank Gander, at de hadde snakket med jurymedlemmene og blitt forskrekket over hvor tett de hadde fulgt mediedekningen av saken, de brukte den nærmest som et daglig referat fra saken, sa Orderud.

Veronica Orderud og ektemannen Per Orderud jobber for å få gjenopptatt saken sin i Gjenopptakelseskommisjonen, og Sulland sier de nå bevisst har valgt en annen og mer åpen linje overfor mediene.

– Vi ser at det er viktig å forsøke å skape et bredere og mer nyansert bilde av hvem disse menneskene er, sier han.

– Er det derfor hun stiller her i kveld?

– Det å si ja til et slikt arrangement, er en del av det, ja, sier Sulland.

Les også:- Har funnet Orderud-ammunisjon

Taletid

I fjor høst gikk statsadvokat Inga Bejer Engh hardt ut etter at Dagbladet publiserte et hyggeintervju med Veronica Orderud skrevet av forfatteren Anne B. Ragde. Engh mente det var umusikalsk av pressen å bringe slike intervjuer med en person som er dømt for å medvirkning til brutale drap på av tre personer.

Daglig leder for foreningen Mediaforum, Trine Vik, som står bak arrangementet, sier de hadde lange interne diskusjoner om det var riktig å gi Orderud taletid på scenen.

– Men vi har var klare på at dette ikke skulle være et koseintervju, og at hun måtte forvente seg tøffe spørsmål, noe vi synes hun fikk, sier Vik til NTB.

Hun viser til at arrangementet de siste årene har valgt å intervjue kontroversielle personer som har stått i medienes søkelys, for å belyse hvordan de opplever seg behandlet av pressen. I fjor var forsvarer i terrorsaken Geir Lippestad invitert.