Netanyahu lover bred regjering som kan stanse Iran

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu vinker til sine støttespillere i Likuds partihovedkvarter i Tel Aviv tirsdag. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lover å danne en bred koalisjonsregjering etter et valg hvor hans parti Likud gjorde det overraskende dårlig.

Statsministeren erklærte seier i valget på ny nasjonalforsamling da valgdagsmålinger viste at Likud og det nasjonalistiske partiet Yesh Atid lå an til å få 31 av de 120 plassene i nasjonalforsamlingen Knesset. Det er klart færre enn ventet, men vil gjøre det mulig for Netanyahu å beholde makten.

– Vi er nødt til å forme en bredest mulig regjering, sa statsministeren i sin seierstale i Tel Aviv tirsdag kveld.

Statsministeren sa at et av hovedprinsippene for hans nye regjering vil være militær styrke i møte med de store utfordringene Israel står overfor.

– Den første utfordringen var og er å hindre Iran i å skaffe seg kjernefysiske våpen, sa Netanyahu.

Myndighetene i Iran avviser at de har slike planer, men både Israel og mange vestlige land mistenker at regjeringen i Teheran i hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen.

Les også: Knapp ledelse til Netanyahu

Sentrumsparti

Netanyahu erklærte seier før det forelå andre resultater enn valgdagsmålinger.

Men da 90 prosent av stemmene var talt opp natt til onsdag, så det ut til at målingene i store trekk ga et riktig bilde av resultatet.

Felleslisten til Likud og Yesh Atid lå an til å få 31 representanter, mens det nye sentrumspartiet Yesh Atid blir Knessets nest største. Partiet er valgets store overraskelse og har trolig sikret seg 19 mandater.

Lederen for Yesh Atid, den tidligere TV-reporteren Yair Lapid, lovet tirsdag sine støttespillere å bekjempe den økonomiske krisen som har rammet den israelske middelklassen. I tillegg håper han å gjenoppta fredssamtalene med palestinerne.

Det israelske arbeiderpartiet ser ut til å bli nummer tre med 15 representanter, mens ytre høyre-partiet Jødisk Hjem ligger an til å få 11 seter i Knesset.

Knapt flertall

Valgdagsmålingene tydet på at sentrum-høyre-partiene ville få et knapt flertall i nasjonalforsamlingen.

Selv om valget var jevnt, antas det at høyre-sentrum-blokken under ledelse av Netanyahu vil klare å danne ny regjering.

Resultatet er likevel en skuffelse for Netanyahu og hans allierte, siden meningsmålingene i forkant av valget tydet på at de ville få betydelig høyere oppslutning.

Selv om statsministeren lover å fortsette sin harde linje overfor Iran, kan det skuffende valgresultatet tvinge ham til å moderere seg, skriver nyhetsbyrået Reuters. Færre støttespillere i Knesset kan også gjøre det vanskeligere for Netanyahu å avvise krav fra palestinerne.

Netanyahu hadde, muligens på grunn av godt oppmøte, tidlig en følelse av at valget ikke gikk veldig bra for hans parti. På Facebook-siden sin la han ut en bekymret melding kort tid før valglokalene stengte.

– Likuds styre er i fare. Jeg ber dere om å legge fra dere alt dere holder på med og gå ut for å stemme Likud nå. Dette er svært viktig for å sikre Israels framtid, lød oppfordringen til partiets støttespillere og tilhengere.