Strammer sanksjoner mot Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har fått en ny smekk av FNs sikkerhetsråd. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråd har enstemmig fordømt Nord-Koreas rakettoppskytning før jul og vedtatt å stramme inn de eksisterende sanksjonene mot landet.

Den vedtatte resolusjonen er et resultat av en avtale mellom USA og Kina, opplyser diplomatkilder som krever å få være anonyme.

– Nord-Korea vil betale en stadig høyere pris hvis landet velger å konfrontere verdenssamfunnet, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice i en kommentar etter avstemningen.

Konsekvenser

Hun sa at det vil få konsekvenser for Nord-Korea at landet har gjennomført sine åpne brudd på tidligere FN-sanksjoner med sitt atomprogram.

Vedtaket tirsdag forbyr utenlandsreiser for fire nordkoreanske ledere og sperrer kontoer og andre verdier tilhørende seks selskaper involvert i romteknologi, handel og bankvirksomhet.

Samtidig blir selskapet Leader International, basert i Hongkong, utpekt som Nord-Koreas viktigste selskap for våpenhandel og eksportør av varer og utstyr som gjelder ballistisk raketteknologi og konvensjonelle våpen.

Les også: Nord-Korea provoserer med ny rakettest

Kinas støtte

Resolusjonen er diplomatisk nederlag for Nord-Korea fordi den har fått Kinas støtte, sier diplomatene. Kina er det nærmeste Nord-Korea har som kan kalles en alliert.

Sikkerhetsrådet har tidligere innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram både i 2006 og i 2009. Men disse sanksjonene har ikke i vesentlig grad hindret Nord-Korea i å fortsette i strid med FN.

Resolusjonen oppfordrer samtidig til gjenopptakelse av sekslandssamtalene som omfatter de to koreanske statene, Kina, Russland, USA og Japan.

FNs pressekontor bekreftet tidligere tirsdag at de 15 medlemmene av rådet skulle diskutere Nord-Korea på et møte. Diplomater sa det også var planen å stemme over forslaget.

Les også: Ny rakettest fra Nord-Korea?

Vil trappe opp

Myndighetene i Nord-Korea sier de vil trappe opp sitt atomvåpenprogram etter FNs fordømming av landets rakettoppskyting i fjor.

Nord-Koreas evne til kjernefysisk avskrekking skal styrkes, heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartement som gjengis av nyhetsbyrået KCNA.

Regjeringen i landet gjør det også klart at den ikke vil delta i flere samtaler om kjernefysisk nedrustning med det første.