Klimaforskere varsler mer ekstremvær

Årdal i Sogn og Fjordane er blant tettstedene ble rammet av stormen Dagmar i 2011. Trær veltet, biler og båter ble skadet og veiene rundt Årdal var stengt for trafikk. Småbåthavnen. Foto: Frank Optun Smedegaard / Scanpix Les mer Lukk

Klimaforskere ved Meteorologisk institutt mener det er sannsynlig at nordmenn må belage seg på økte og kraftigere nedbørsmengder de kommende årene.

– En varmere atmosfære vil ta opp mer vanndamp, og det er sannsynlig, basert på våre prognoser, at nedbørsmengdene vil fortsette å øke, sier klimaforsker Trond Iversen til NTB.

Nedbørsmengdene i Norge økte gjennom hele det forrige århundret, og beregninger som er gjort viser at steder som allerede har mye nedbør, også får den største økningen både på kort og lang sikt.

– Det kan se ut som vi får sterkere bygenedbør i årene som kommer, mer ekstremt og kortvarig enn tidligere, sier direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt. Han har selv bakgrunn som klimaforsker.

Les også: Her mister sjåføren kontroll over bussen

Fjorårets varmeste

Tirsdagens presentasjon av den klimatologiske oversikten for 2012 i regi av Meteorologisk institutt, viste at middeltemperaturen var 0,4 grader over normalen. På statistikken siden 1900 var fjoråret det 45. varmeste som er registrert.

Størst avvik fra normalen var det for Østlandet og Finnmark med områder der temperaturen var opptil 1,5 grader over normalen.

Den høyeste maksimumstemperaturen i fjor ble målt i Gvarv i Telemark med 31,1 grader. Den laveste minimumstemperaturen hadde Kautokeino med minus 39,7 grader.

I global sammenheng var 2012 det 9. varmeste siden målingene startet for 134 år siden.

Les også: Melder om stor skredfare i Nord

Bunnotering i Arktis

Klimaforskerne kom også inn på temperaturøkningene og de nye bunnoteringene for utbredelsen av sjøis i Arktis, endringer som har dominert mediebildet det siste året. I september 2012 ble det målt minimumsrekord for utbredelsen av sjøis i Arktis, og den laveste som er notert etter mer enn 30 års satellittovervåking av havisen.

Satellittmålinger viser at ismengden om våren er blitt redusert med i gjennomsnitt 45.000 kvadratkilometer årlig. Septembermålingene viser en gjennomsnittlig reduksjon på nesten 100.000 kvadratkilometer is per år.