Mange svineinfluensasmittet i Oslo-området

Nye utbrudd av svineinfluensa har gitt mange ekstra bekymringer denne julen. Arkivfoto: Heiko Junge (NTB Scanpix) Les mer Lukk

Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har 84 personer fått påvist svineinfluensasmitte i løpet av årets to siste uker.

Det viser en opptelling nyttårsaften, skriver VG.

Legevakter og legekontorer merker stor pågang av folk som er bekymret for om de har fått svineinfluensa. Årets epidemi når trolig toppen i januar.

Overlege ved infeksjonsavdelingen ved Ahus, Jan Erik Berdal, sier til Dagens Medisin at stor testkapasitet kan være en av årsakene til de mange funnene.

– Stor testkapasitet ved Ahus kan være medvirkende til at så mange har fått påvist svineinfluensa nå, sier Berdal.

Les også: Slik ser influensa ut

Stavanger universitetssjukehus opplyser at de har to personer med svineinfluensasmitte innlagt på en vanlig sengepost. I tillegg er en 32-årig kvinne innlagt på intensivavdelingen med vanlig influensa.

– En tredje svineinfluensasmittet er utskrevet fra sykehuset, opplyser kommunikasjonssjef Gottfred Tunge ved Stavanger universitetssjukehus (SUS)

St. Olavs hospital i Trondheim opplyser at de har innlagt én pasient med svineinfluensa. På Haukeland i Bergen er 14 personer innlagt med influensa, tre av dem på intensivavdelingen. Hvor mange av disse som har svineinfluensa, er ikke avklart.

Når toppen om noen uker

– Legene kan forberede seg på en topp om noen uker, og sykehusene bør være på vakt en tid fremover, sier lege Preben Aavitsland til Dagens Medisin.

– Årets sesong er enda i begynnelsen. Så langt har tre forskjellige virus sirkulert, og det har vært en litt større andel av svineinfluensaviruset nå enn i de to foregående sesongene.

Les også: Minnestund for 11-åring som døde av svineinfluensa

Aavitsland er ikke overrasket over at flere har svineinfluensa i år.

– Det er gått tre år siden høsten 2009 da 45 prosent av befolkningen ble vaksinert mot svineinfluensa, samt at mange hadde infeksjon. Ved utgangen av 2009 var dermed en stor andel immune mot svineinfluensaviruset. Nå er immuniteten svekket og viruset har fått større spillerom.

– Vi vaksinerte så mange, slik at vi slapp unna i fjor og i forfjor. På kontinentet har de hatt mye svineinfluensa hver sesong, sier han.

Unge utsatt

Mange influensasmittede oppsøker lege for å finne ut om de er smittet av svineinfluensaen eller av vanlig sesonginfluensa.

– Vi kunne så vidt ane at årets influensasesong startet rett før jul. Den når nok ikke toppen før et godt stykke ut i januar, sier Karin Rønning til VG. Hun er direktør for avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet (FHI).

Flere overleger mener FHI ikke har gjort nok for å varsle barn og unge om at svineinfluensaen kan ta livet av unge og friske mennesker. Før helge døde en 11 år gammel gutt av influensaen.

– Jeg er spesielt opptatt av unge voksne i alderen 20 til 40 år. Unge mennesker har ingen naturlig immunitet mot dette viruset. Blant de aller sykeste intensivpasientene er det en overrepresentasjon blant unge voksne. Dette underkommuniseres av Folkehelseinstituttet, mener overlege Jon Henrik Laake ved akuttavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

– Kunne vært bedre

Overfor NRK vedgår Rønning at informasjonen om årets epidemi kunne vært bedre og at særlig informasjonen om hvem som burde ta vaksinen, kunne vært tydeligere. Hun tar til seg kritikken.

– Samtidig viser vår kartlegging de siste døgnene at det ikke har vært noe urovekkende antall innleggelser, sier Rønning og legger til at FHI har informert som normalt. Hun minner om at årets influensavaksine gir beskyttelse mot tre influensatyper, inkludert svineinfluensa.