Best fyrverkerivær i nord

Det er Nord-Norge som får det fineste været nyttårsaften. Her et bilde fra Sortland mandag ettermiddag. Foto: Tom Lindbeck. Les mer Lukk

Mens store deler av landet må belage seg på vind og skyer – gjerne i kombinasjon med noe nedbør – er det Nord-Norge som ligger an til å få det beste været når klokken tikker mot midnatt.

– Det er nok den nordligste landsdelen som kommer best ut av det. Der ligger det an til å bli vind fra øst eller sørøst, og det er ofte en godværsretning. Det kan blåse ganske friskt, men det er ikke snakk om noe uvær. Bortsett fra lengst øst i Finnmark, venter vi opphold og lettskyet vær i landsdelen. Ganske pent vær, egentlig, forteller vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

Aller lengst nord kan Spitsbergen vente seg det Haga beskriver som «litt utrivelig vær»: ganske sterk vind med snø og snøfokk.

Nedbør i øst

Lenger sør trekker Haga først fram et nedbørsområde som ligger over de sørøstlige delene av landet.

Les også: Sjekk været der du er

– Det vil nok henge igjen enkelte steder også utover kvelden, særlig i Vest-Agder og øst for Oslofjorden og Mjøsa. Her er det også muligheter for litt regn og sludd. Det er også fare for tåkeskyer, særlig i de områdene hvor det er andre skyer og nedbør, og det kan jo ødelegge moroa litt lokalt, legger meteorologen til. I Aust-Agder og Telemark og muligens et stykke lenger mot nord og øst, venter Haga ikke nevneverdig nedbør, og det kan bli litt letter være utover.

Vind på kysten

Det meste av kysten fra Skagerrak og nordover kan få en del vind, opp til stiv kuling, og sågar liten storm til natten ved Stad og på kysten av Sunnmøre og Romsdal. Så alle fyrverkerioppskytere gjør lurt i å tenke på vindstyrke og ikke minst -retning før de tenner lunten. I tillegg til den kraftige vinden, er det heller ikke så mange meteorologiske lyspunkter i Vest- og Midt-Norge.

Alt om

– På Vestlandet ligger det generelt an til litt mer ruskevær, og det kan bli regnbyger eller snø i høyden, forteller Haga. Også trønderne må belage seg på en del vind utsatt steder og nedbør utover ettermiddagen og kvelden.