Aleppo: Fra levende museum til spøkelsesby

En soldat fra Den frie syriske hæren i sentrum av Aleppo. Byens gamle del er forvandlet til en ruin og krigsskueplass. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

For ikke lenge siden var gamlebyen i Aleppo et levende museum med et pulserende byliv. I dag er det en spøkelsesby i ruiner.

Den gamle delen av Aleppo, Syrias største by og økonomiske sentrum, var for få måneder siden en levende by, der folk samlet seg på kryddermarkedet, kjøpte gamle bøker eller nypresset olivenolje.

Gamlebyen ble bygget av Saladin etter hans seier over korsfarerne på 1100-tallet. Byens mektige byggverk har sikret en plass på UNESCOs verdensarvliste på grunn av arkitekturkunsten.

Snikskyttere

I dag er gamle Aleppo en by i ruiner og delvis en krigssone. Moskeen fra 1200-tallet er skadet av granater, og på toppen av den mektige borgen holder nå snikskytterne til.

– Gamlebyen i Aleppo var denne verdens krybbe. Det som gjør oss virkelig opprørte, er moskeene som blir ødelagt, sier Haj Amer, som eier en trykkeribedrift i sentrum av byen.

Til tross for kampene i og rundt byen, har han ingen planer om å forlate den.

– Dette området er mine røtter, mitt liv siden 1975. Jeg kommer alltid til å bo her, sier han.

Les også: - 13 nordmenn i islamistisk terrorgruppe

Opprørerne kontrollerer

Borgerkrigen i Syria har kostet anslagsvis 44.000 mennesker livet. Rundt en halv million er drevet på flukt. Krigen nådde Aleppo med full styrke for seks måneder siden, og kontrolleres for det meste av opprørerne.

Deler av byen er fortsatt åsted for harde kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrkene.

På en tur gjennom gamlebyen peker innbyggere på skadene de verdifulle bygningene er påført. Ved al-Uthmaniya-moskeen er det blåst et hull gjennom tårnet fra 1728, og dekorglasset som dekket de høye buene er borte.

Innbyggerne mer enn antyder at president Bashar al-Assads styrker med vilje går inn for å ødelegge byens skatter.

– Det var ingen væpnede menn i den moskeen da den ble truffet. Vi hadde forlatt ettermiddagsbønnen da en granat slo ned, forteller 70 år gamle Abu Mohammed, som bor like i nærheten av moskeen.

Les også: Frykter bruk av kjemiske våpen i Syria

Håp

Til tross for at krigen i Syria raser med full styrke, har en del valgt å vende tilbake til gamlebyen.

– Vi hadde ingen andre steder å gjøre av oss. Men gatene er ikke til å kjenne igjen, sier 12 år gamle Riham, som hjelper sin bestemor ned en av de bratte gatene på vei til legen.

Likevel er det tent et lite glimt av håp i den gamle byen. I basaren er noen av bodene som ikke er ødelagt av krigshandlingene åpnet igjen, og man kan få kjøpt brus og godterier. Utenfor drikker mennene te.