Fem innlagt med svineinfluensa ved Ahus

NYE TILFELLER: En 11-åring døde torsdag av svineinfluensa ved Rikshospitalet. Flere personer er nå innlagt med samme influensavirus ved Ahus i Oslo. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix) Les mer Lukk

Tre barn og to voksne er innlagt på Akershus Universitetssykehus med svineinfluensa. Det blir opplyst at ingen av dem er alvorlig syke.

Fakta om H1N1-viruset:  

  • Influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, er et virus som ingen er immune mot. Viruset oppsto i Mexico og spredte seg verden rundt i 2009.
  • H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.
  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Viruset smitter forholdsvis lett.
  • 32 personer mistet livet etter å ha fått H1N1-smitte i 2009.
  • Folkehelseinstituttet har registrert tre typer influensa i årets utbrudd: Influensa B, H1N1 (Svineinfluensa) og H3N2-viruset (Type A).
  • Anslagsvis 900 personer dør årlig i Norge av influensasmitte.

(Kilder: NTB, Folkehelseinstituttet)

– Det er stor pågang av pasienter ved sykehus i hele Oslo-regionen. Vi samarbeider om intensivkapasiteten, sier Geir Boye Lindhjem, kommunikasjonssjef ved Ahus, til NTB.

Ifølge Lindhjem er det for tidlig å si eksakt hvor mange som har pådratt seg svineinfluensa og som ligger på Ahus, siden det ikke foretas tester i helgene.

Lørdag kveld var til sammen seks personer innlagt med svineinfluensa ved sykehus i Oslo, Akershus og Stavanger, skriver VG. Bare ved Stavanger universitetssjukehus har fem voksne pasienter vært innlagt med H1N1-smitte de siste to ukene.

Ingen av dem har vært alvorlig syke, ifølge seksjonsoverlege Jon Sundal ved sykehuset.

Gutt (11) døde

Torsdag døde en 11 år gammel gutt fra Porsgrunn på sykehus i Oslo etter å ha fått påvist smitte. Lørdag ble det kjent at enda et barn er innlagt på intensivavdeling. Tilstanden betegnes av Oslo universitetssykehus som alvorlig.

Ytterligere mellom sju og ti personer er innlagt med influensa ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, men det er uklart om noen av dem er smittet av svineinfluensa.

Les også: Gutt (11) døde av svineinfluensa

Doblet på en uke

Ifølge en oversikt fra Folkehelseinstituttet mer enn doblet antallet viruspåvisninger seg fra uke 49 til uke 50. Det ble påvist 114 influensavirus A og 56 influensavirus B.

Det sirkulerer tre forskjellige influensavirus denne sesongen: Influensa A(H1N1) (pandemiviruset fra 2009), influensavirus A(H3N2) og influensavirus type B.

Les også: Nytt barn med svineinfluensa lagt inn på sykehus

– Normal situasjon

– Situasjonen er som forventet i en influensasesong. Jeg har tatt en ringerunde til intensivavdelingene ved sykehusene, og det meste virker normalt, sier Karin Rønning, lege ved infeksjonsovervåkingen ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet anbefaler fortsatt folk som er i risikogrupper, blant dem gravide, eldre, diabetikere og folk med kroniske luftveissykdommer, å vaksinere seg mot svineinfluensa.H1N1-viruset regnes nå blant virusene som utgjør sesonginfluensa.