Fransk toppskatt avvist av grunnlovsrådet

President François Hollandes lov om toppskatt på 75 prosent for Frankrikes rikeste er kjent grunnlovsstridig av grunnlovsrådet i landet. Foto: Thibault Camus / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrikes president François Hollande har gått på et kraftig nederlag etter at det franske grunnlovsrådet har avvist å innføre toppskatt på 75 prosent for landets rikeste.

Fra 2013 planla sosialistregjeringen en ekstra skatt på all inntekt over 1 million euro, rundt 7,4 millioner kroner. Toppskatten skulle ha et tak på 75 prosent.

Toppskatten var et av president François Hollandes valgløfter og et av flere tiltak for å redusere den franske statsgjelden. Håpet var å kunne få 300 millioner euro, eller 2,2 milliarder kroner, inn i statskassen hvert år.

Men lørdag vedtok det franske grunnlovsrådet å avvise innføring av toppskatten. Begrunnelsen er at toppskatten strider mot grunnlovens prinsipp om lik behandling av alle franske statsborgere.

Les også: - Stikk, din rike jævel

Ikke lagt på is

Skatteforslaget var allerede vedtatt i nasjonalforsamlingen, men ble sendt til behandling i grunnlovsrådet etter at opposisjonen krevde at loven måtte prøves opp mot grunnloven.

Nå må Hollande finne andre måter å fylle den tomme statskassen på. Men rett etter at grunnlovsrådet vedtak var kjent, kunngjorde regjeringen at forslaget om ekstra skatt for høye inntekter ikke vil bli lagt på is med det første. Et bearbeidet forslag vil komme, men når er ikke kjent.

Les også: President Hollande ydmyker John Galliano

Omstridt

Skatteforslaget har vært veldig omstridt. Det er blitt sterkt kritisert av næringslivet, og mange franskmenn med høy inntekt har meldt flytting til utlandet. Blant dem er skuespilleren Gerard Dépardieu, som har meldt flytting til Belgia der han har kjøpt hus rett ved grensen.

Det franske grunnlovsrådets oppgave er å sørge for lovforslag ikke er i strid med grunnloven før presidenten iverksetter dem.