Norge mistet OL-håp og sin største krigshelt i 2012

Alexander Dale Oen. (Alle foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

I 2012 mistet Norge sin største krigshelt, sin eldste prinsesse og ett av sitt største OL-håp. Dødsfallene til Gunnar «Kjakan» Sønsteby, prinsesse Ragnhild og svømmeren Alexander Dale Oen preget i stor grad nyhetsåret.

– Norge har mistet en idrettshelt, sa idrettspresident Børre Rognlien etter at Dale Oen døde brått av hjertestans under et treningsopphold i USA den 1. mai i år.

Det uventede dødsfallet utløste sorg og sjokk: – Han var en stor idrettsutøver for et lite land, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Alexander Dale Oen ble hedret med en krans fra regjeringen da han ble gravlagt fra Blomvåg kirke fredag 11. mai.

Les også: Dale Oen døde av hjertestans

Da krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby ble bisatt fra Oslo domkirke fredag 25. mai, skjedde det på statens regning.

– Hans budskap var alltid det samme. Bare demokrati gir ekte frihet. Bare ekte frihet gir fred, sa statsminister Jens Stoltenberg da han mintes motstandsmannen i sin tale.

Bisettelsen var i høy grad også familiens farvel med en høyt elsket ektemann, far og bestefar.

– Selv om du for andre kanskje er kjent som «Kjakan» eller «Nr. 24», har du for oss alltid vært vår bestefar. En bestefar vi alltid har sett opp til, sa barnebarnet Magnus Sønsteby i sitt minneord.

Les også: Norges største krigshelt er død

Kongen mistet en søster

Også kongefamilien mistet en av sine da prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen døde i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil den 16. september. Det offisielle Norge flagget på halv stang da prinsessen ble bisatt fra Slottskapellet fredag 28. september.

– Hun var en slags ambassadør for Norge i et land langt borte. Hun og familien ble et samlingspunkt for nordmenn i området, og de hadde et gjestfritt hjem for nordmenn på besøk i landet, sa domprost Olav Dag Hauge i bisettelsen.

Også Norges statsminister mistet en av sine nærmeste da hans mor Karin Stoltenberg døde natt til onsdag 17. oktober, 80 år gammel. Hun var en av hovedarkitektene innen norsk familiepolitikk på 1970-tallet og regnes som en pioner i arbeidet for kvinner og likestilling.

I den humanistiske bisettelsen fortalte sønnen, statsminister Jens, med en god dose humor og alvor at han alltid har vært trygg på sin mors kjærlighet og omsorg, selv om hun ikke «strødde rundt seg med koseord og skryt».

– Dulling er liksom ikke Karins stil. Tvert imot. Hun kan være ganske brutal, sa Stoltenberg.

Les også: Prinsesse Ragnhild er død

Noen ganger er det ...

Mot slutten av året mistet Norge også den folkekjære kåsøren, skribenten, humoristen, artisten og sjømannen Odd Børretzen. Børretzen som blant annet har gitt det norske folket sangen"Noen ganger er det all right», ble tatt farvel med i en varm og musikalsk avskjed fra kapellet på Vestre gravlund i Oslo fredag 16. november.

– Man kan jo ikke si at det er tragisk å dø 86 år gammel etter å ha hatt et rikt og langt liv. Odd etterlater seg veldig mye flott, men samtidig et tomrom, sa mangeårig musiker-makker Lars Martin Myhre til NTB før han gikk inn og gjorde sin siste spillejobb for Børretzen.

Les også: Odd Børretzen er død

Populær værmelder

Norge mistet også flere andre ledende kulturpersonligheter i 2012.

I august døde Vidar Theisen. Den tidligere statsmeteorologen ble 79 år gammel. Theisen begynte som værmelder i NRK i 1980, og er en av de mest populære værmelderne NRK har hatt. Han fikk sin egen fanklubb, han ble parodiert en rekke ganger og han tok også aktiv del i parodiene. Statsmeteorologen havnet til og med på hitlistene i 1988 med singelen «Heavy Metal» med bandet «Vidar Theisen & The Retrievers».

Les også: Vidar Theisen er død

Politikeren, radiomannen og forfatteren Halfdan Hegtun sovnet inn første juledag etter korts tids sykeleie. NRK-profilen ble 94 år gammel.

Vel én måned tidligere, lørdag 24. november, døde tidligere sjef i NRK radiosporten, Arne Porsum (82). Porsum startet som sportskommentator midt på 1960-tallet, og huskes ikke minst som skøytekommentator. Nitimens far, Kjell Thue, døde 20. februar i år. Thue grunnla programmet Nitimen i 1965 og ledet til sammen 1.067 Nitimer.

Den kjente NRK-profilen Andreas Lunnan døde natt til tirsdag 21. februar, 71 år gammel.

Les også: Andreas Lunnan er død

Jazzmusiker

Også dette året mistet Norge noen av sine dyktige musikere. Jazzmusikeren Frode Thingnæs døde 15. november. Thingnæs fikk norsk jazz fremste utmerkelse, Buddy-statuetten, i 1970. Og i 1999 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sine 30 år i Kampen Janitsjar.

Les også: Frode Thingnæs er død

Den klassiske sangkunsten mistet en stemme da sopranen Anne-Lise Berntsen døde 69 år gammel lørdag 3. november. Berntsen har opptrådt ved operahus verden over og gjort en rekke musikkinnspillinger. Som 19-åring ble hun spådd en lysende fremtid og ble kalt «Die kleine Flagstad».

NHO-sjef

NHO-direktør Petter Haas Brubakk beskrev tidligere administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr, som modig og debattglad, da Bergesen jr. døde i september, 67 år gammel.

– Han var ikke redd for en opphetet og ubehagelig diskusjon og ikke redd for en opphetet og ubehagelig diskusjon, heller ikke for å rette kritikk mot forhold i det norske samfunnet, sa Haas Brubakk til NTB.

Les også: Finn Bergesen jr. er død

Norge mistet også en tidligere riksmekler i 2012, Konrad B. Knutsen som også var tidligere fylkesmann i Rogaland. Han døde i begynnelsen av oktober og ble 87 år. Han regnes som svært sentral i kampen for å etablere Stavanger som landets oljehovedstad.

Tidligere leder i Norges Kommunistiske Parti, Reidar T. Larsen, døde i februar, 88 år gammel. Mens tidligere stortingsrepresentant for SV, sosiolog Otto Hauglin, døde i november, 70 år gammel.

Fredsaktivist

Fredsaktivist og pedagogikkpioner Eva Nordland døde høsten 2012. Nordland sto sentralt i organiseringen av fredsmarsjene til Paris, Washington og Moskva på starten av 1980-tallet. Hun skrev om lag 50 bøker og ble 91 år gammel.

Andre som døde i 2012 er tidligere utenriksminister Svenn Stray (Høyre) som døde 20 mai. Stray ble 90 år gammel. Som politiker markerte han seg først og fremst i utenrikspolitiske spørsmål, og han var utenriksminister i to perioder.

En av pionerene i norsk arbeiderbevegelse og tidligere statsråd, Aase Bjerkholt, døde i august. Hun ble 97 år gammel.

Professor og en av landets fremste valgforskere, Hanne Marthe Narud, døde i juli av kreft. Hun ble 54 år gammel.

«Mor Innhaug»

Forfatter Anne Karin Elstad døde onsdag 4. april. Elstad som blant annet står bak bøkene om folket på Innhaug, etterlot seg en stor leserskare som vil savne henne.

– Med Anne Karin Elstad har vi mistet en av de virkelig store forfatterne, sa forlagsdirektør i Aschehoug, Mads Nygaard til NTB.

Les også: Anne KArin Elstad er død

Maleren og bildekunstneren Kåre Tveter (90) døde 21. mars etter lang tids sykdom.

Også sportens verden mistet flere av sine. Fotballpersonligheten Knut Torbjørn Eggen (51) døde brått og uventet 20. februar. «Jeg er stolt av deg» sto det på kransen fra hans far og en av Norges mest kjente fotballtrenere, Nils Arne Eggen, da sønnen ble gravlagt fra Rygge kirke 1. mars. Vel to måneder senere var Fotball-Norge igjen i sorg da den savnede Stabæk-spilleren Tor-Marius Gromstad (22) ble funnet død i Oslo.

Skøyteløperen Roald Aas (83) døde lørdag 18. februar. Aas var mest kjent for å ha tatt OL-gull på 1.500 meter i Squaw Valley i 1960. Også tidligere landslagstrener i langrenn, Inge Bråten (63) døde i april etter kort tids kreftsykdom, mens den tidligere turneren Åge Storhaug (74) samme måned etter lengre tids kreftsykdom.

Les også: Inge Bråten tapte kampen mot kreften