Indisk voldtektsoffer døde på sykehus

BRUTALT: Indias høykommissær til Singapore, T.C.A. Raghavan på vei for å møte pressen på Mount Elizabeth Hospital i Singapore etter at den 23 år gamle kvinnen som ble gjengvoldtatt, døde av skadene hun ble påført. (Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Den indiske kvinnen som ble hardt skadd i en gjengvoldtekt i forrige uke, er død. Det grufulle overfallet har skapt landsomfattende protester i India.

– Vi er svært lei oss for å fortelle at pasienten gikk bort fredelig klokka 4.45 29. desember (lokal tid), opplyste sykehussjefen Kelvin Loh ved Mount Elizabeth Hospital.

Den 23 år gamle medisinstudenten ble voldtatt og brutalt banket opp på en buss i hovedstaden New Delhi 16. desember. Torsdag ble hun fløyet til sykehuset i Singapore for å få livreddende behandling. Men fredag opplyste sykehuset at hun hadde fått alvorlig organsvikt. Senere kom meldingen om at kvinnen var død.

– Hun hadde familien og representanter fra Den indiske høykommissæren ved sin side, sier Loh.

Et legeteam på åtte spesialister forsøkte å holde henne stabil, men tilstanden hennes har bare blitt forverret siden hun ankom Singapore, tilføyde han.

Protester

Gjengvoldtekten har ført til voldsomme protester i New Delhi og flere andre byer i India.

Den indiske regjeringen har svart med å nedsette en undersøkelseskommisjon, og samtidig kunngjort planer om å offentliggjøre navn og adresser på sexovergripere.

Den kvinnelige studenten fikk kritiske skader under den brutale voldtekten, som skjedde på en buss mens kjæresten hennes ble holdt fast. Nyhetsbyrået Reuters skriver at mennene byttet på å voldta henne med en jernstang og at de kastet henne av bussen etterpå. Seks menn er pågrepet i saken.

Les også: Begikk selvmord etter å ha blitt presset til å trekke voldtektssak

Kjempet for livet

– Hun hadde alvorlig organsvikt som følge av kraftige skader i kroppen og hjernen. Hun var tøff som kjempet for livet så lenge – mot alle odds – men skadene på kroppen hennes var for alvorlige, sier sykehussjef Loh.

Seks menn har blitt pågrepet og to politibetjenter er suspendert etter den grufulle gjengvoldtekten. Saken har blitt teppedekket på indisk kabelfjernsyn.

Kvinnen er ikke blitt identifisert, men enkelte indiske medier har døpt henne «Amanat», som betyr «skatt» på urdu.

Les også: Politimann døde etter voldtektsprotester

Flere kvinnelige betjenter

På den mer forebyggende siden har innenriksminister Sushilkumar Shinde tatt til orde for flere kvinnelige betjenter ved indiske politistasjoner.

– Jeg har foreslått at det bør være minst en kvinnelig betjent ved hver av de 166 politistasjonene i New Delhi, sier Shinde.

Vold mot kvinner er et stort problem i India, det samme er politiets behandling av sakene som ser dagens lys. Ifølge aktivister blir gjerningsmennene sjelden straffet. Men angrepet på den 23-årige medisinstudenten 16. desember har ført til store demonstrasjoner i India, og i sist helg ble over 100 mennesker såret i sammenstøt med politiet.

En 47 år gammel politimann døde. Mange av gatene i New Delhi bli stengt av, men torsdag var de fleste av dem åpnet igjen. Det er imidlertid varslet ytterligere protestaksjoner.

Statsminister Manmohan Singhs regjering har blitt beskyldt for å ha lukket øynene for den kraftige folkelige reaksjonen på hendelsen ved å slå hardt ned på protestene i den indiske hovedstaden.

Torsdag ble det kjent at en 17 år gammel jente tok sitt eget liv etter å ha blitt presset til å droppe en anklage om voldtekt og i stedet presset til å gifte seg med en av sine overfallsmenn, melder AFP, som siterer offisielle kilder i Punjab-regionen.