Nytt år åpner med urolig vær

Sånn var det i Kristiansand, og sånn kan det bli i store deler av landet i nyttårshelga. Tor Erik Schrøder / NTB scanpix. Les mer Lukk

Helgen vi går inn i, vil bli preget av mye dårlig vær over hele landet. Mye vind og nedbør de første dagene og ikke særlig gode utsikter for nyttårsfeiringen. Det nye året åpner med urolig vær.

– Vi går inn i en urolig periode som varer gjennom helgen. Det er lavtrykkene som styrer, sier statsmeteorolog Pål Evensen til NTB.

Han kan ikke love strålende vær til nyttårsfeiringen noe sted i landet. Derimot skal regn, sludd og snø samt mye sterk vind prege de nærmeste dagene og starten på det nye året.

Mildværet kommer

– Det er mye som skjer på værfronten i disse dagene. Det kommer lavtrykk inn på rekke og rad. I de delene av landet som har det kaldt, kommer mildværet inn og feier bort kuldegradene. Den varme lufta kommer først inn over Vestlandet og fortsetter til resten av landet, sier Evensen.

Det blir en ganske solid temperaturstigning fram til lørdag, og slik holder det seg utover i helgen og nyttårsaften. På Vestlandet kan temperaturen komme opp i sju – åtte varmegrader. Alle deler av landet får temperaturøkning. Også i Nord-Norge blir det plussgrader eller svært få kuldegrader.

Les også: Uvær stoppet ferjetrafikken langs namdalskysten

Nedbør og vind

Mildværet kommer sammen med mye vind og nedbør i alle former.

– Det kan komme som snø, sludd eller regn. Selv i fjelltraktene kan det komme som regn under 1.000 ti1 1.200 meter. På Østlandet kan vi risikerer regn på kald bakke lørdag. Da kan det bli problematisk å komme seg rundt på veiene, sier statsmeteorologen.

På Vestlandet og i Trøndelag blir det mye vind de nærmeste dagene. Det blir kuling og enkelte steder vil vinden komme opp i storm styrke.

– Spesielt på kysten av Sogn og Fjordane vil nok vinden ta godt enkelte steder, sier Evensen. Vestlandet får også svært mye nedbør.

Nord-Norge vil få mye vind i helgen. Spesielt lørdag kan bli vindfull, i Finnmark vil det blåse mye også søndag.

Les også: Dårlig føre og mange trafikkulykker julaften

Nyttår og nytt år

Det nye året begynner omtrent som det gamle slutter, med mye ustabilt vær over hele landet. Nyttårsaften kan bli litt roligere og tørrere, men meteorologen er forsiktig med å love pent vær. På Østlandet ventes skyet vær.

På Vestlandet vil nedbøren fortsette de nærmeste dagene i det nye året. Heller ikke i Nord-Norge og Trøndelag blir det særlig bra vær. Det vil holde seg rundt null grader, og nedbøren vil komme som snø eller regn. Men den verste vinden ser ut til å ha blåst fra seg før nyttårsaften.

For Østlandet ser prognosene litt bedre ut:

– På Østlandet ser det ut fra å bli en ganske tørre perioder fra tirsdag og utover. Det blir litt kjøligere igjen i neste uke, men ingen sprengkulde. Det er også muligheter for perioder med sol, sier statsmeteorolog Evensen.