Kongen forstår både Mette-Marit og kritikerne hennes

Kong Harald støtter kronprinsesse Mette-Marits India-reise. Her takker han prest Marit Skjeggestad etter gudstjenesten i Holmenkollen Kapell i Oslo første juledag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Kong Harald har forståelse for at kronprinsesse Mette-Marit dro til India for å passe to nyfødte surrogatbarn til et vennepar, men han forstår også kritikken som ble rettet mot henne.

– Menneskelig sett, så skjønner jeg Mette-Marit, sier kong Harald til NRK.

Han forteller videre at han også har forståelse for kritikken mot henne.

– Jeg skjønner også de som måtte ha problemer med at kronprinsessen av Norge reiser dit. Så jeg er på begge sider, sier kongen.

Les også: Mette-Marit tok seg av surrogatibarn i India

Kong Harald legger til at Mette-Marit har hans støtte.

– Det får hun bestandig, forteller han.

Det var i oktober at kronprinsesse Mette-Marit på egen hånd dro til India for å passe på to nyfødte tvillinger som var født av en surrogatmor. Tvillingene er barna til et homofilt vennepar av kronprinsparet. Fedrene ventet på visum, og barna trengte noen som kunne passe på dem i mellomtiden. Saken ble først omtalt av Haugesunds Avis.

– Jeg dro på eget initiativ, og jeg ville ha gjort det samme igjen. Det var en avgjørelse som ble tatt fordi jeg følte at jeg hadde et ansvar for å hjelpe til, sa Mette-Marit tidligere denne måneden.

Les også: Tysk pris til kronprinsesse Mette-Marit

Hun har understreket flere ganger at reisen ikke var ment som et innlegg i debatten om surrogatbarn, men kritikere mente at hun hadde misbrukt sin symbolske rolle som kongelig til å fremme et politisk synspunkt.