Harpvikens Nobel-tips blant årets verste spådommer

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken havnet på verstingliste. Arkivfoto: Gorm Kallestad (Scanpix) Les mer Lukk

Tidsskriftet Foreign Policy mener den norske fredsforskeren Kristian Berg Harpviken sørget for en av årets ti desidert dårligste spådommer.

Harpviken, som er direktør for Fredsforskningsinstituttet i Oslo, PRIO, var svært langt unna da han pekte på sine favoritter til årets fredspris.

Øverst på sin egen liste hadde han den amerikanske ikke-voldsteoretikeren Gene Sharp, den russiske menneskerettsgruppa Memorial og en av gruppas grunnleggere Svetlana Gannusjkina.

På listen sto også to religiøse ledere fra Nigeria, samt Myanmars president Thein Sein.

Les også: Når tar oljen slutt?

Ikke første gang

Men det var EU som stakk av med prisen, en kandidat Harpviken overhodet ikke hadde nevnt på sin liste. Etter tildelingen sa han også at han stilte seg undrende til at EU skulle få prisen.

Tidsskriftet gjør et poeng ut av at det ikke er første gang Harpviken tar feil. Kun én gang har han hatt vinneren på listen sin. Det var i 2007 da Al Gore fikk prisen sammen med FNs klimapanel.

Harpviken havnet på åttende plass, og blir forbigått av en rekke personer som Foreign Policys kommentator mener gjorde enda større bommerter.

Les også: Denne mannen forutså Internett

Verdens undergang?

På førsteplassen står spådommen om at verden ville gå under 21. desember i henhold til Maya-kalenderen.

Andreplassen gikk til Dick Morris, en TV-vert i Fox News som spådde valgskred for Mitt Romney i det amerikanske presidentvalget.

President Barack Obama har selv havnet på listen, ettersom han i 2009 sa at det amerikanske folket ikke ville gjenvelge ham om fire år hvis han ikke oppfylte valgløftene.

Les også: Ekspertene spår ikke bedre enn en sjimpansje

Blant andre feiltakelser, var spådommen om Vladimir Putins fall, at krisen i Hellas ville bli løst, at Kommunistpartiet i Kina ville kollapse, samt at OL i London ville bli en fiasko.