Tror ikke at Syria har brukt kjemiske våpen

Utenlandske eksperter stiller seg tvilende til påstandene fra opposisjonen i Syria, om at regimet har brukt kjemiske våpen. Et forsøk på å påkalle militær intervensjon utenfra, tror Israels visestatsminister Moshe Ya'alon. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Verken Israel eller USA tror på den syriske opposisjonens påstander om at regimet har brukt kjemiske våpen mot opprørere.

En talsmann for opprørshæren FSA hevdet tirsdag at regjeringsstyrkene har benyttet kjemiske våpen ved 18 anledninger den siste tiden, men utenlandske eksperter fester ikke lit til påstanden.

– Det foreligger ingen bekreftelser eller beviser for at regimet har brukt kjemiske våpen, sier Israels visestatsminister Moshe Ya'alon til Jerusalem Post.

– Vi har sett rapportene fra opposisjonen. Det er ikke første gang. De har en interesse av å påkalle en militær intervensjon utenfra, sier Ya'alon til israelsk radio.

Syriske opposisjonelle har lagt ut videoer og bilder på internett av det de hevder er ofre for kjemisk krigføring. Også den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera har vist opptak av det som hevdes å være ofre for et angrep med nervegassen sarin, angivelig gjort ved et opprørskontrollert feltsykehus i Syria.

Pasientene i opptaket gisper etter luft, men eksperter på kjemisk krigføring stiller seg tvilende. Amerikanske tjenestemenn påpeker blant annet overfor det amerikanske nettstedet wired.com at de angivelige ofrene forteller om sterk lukt, mens sarin ikke lukter.

Det hevdes også at ofrene har pustet inn store mengder sarin, mens selv små mengder av denne nervegassen ville ha vært dødelig.

– Det stemmer ikke overens med kjemiske våpen, sier en amerikansk tjenestemann til nettstedet.