Dette har skjedd 2. juledag

Marie og Pierre Curie isolerte radium. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Andre juledag har opp gjennom årene vært en hendelsesrik dag. Her er noe av det som har skjedd på den dagen.

* 2006: Over 260 mennesker mister livet da en stor oljerørledning eksploderer i Lagos i Nigeria.

* 2004: Et jordskjelv med en styrke på 9,3 under havbunnen utenfor Indonesia utløser en voldsom tsunami som skyller inn over Indonesia, Thailand, Malaysia, Maldivene, Sri Lanka og India. Flodbølgen når også helt bort til østkysten av Afrika. Over 230.000 mennesker omkommer, deriblant 84 nordmenn.

* 2004: I Ukraina blir den provestlige Viktor Jusjtsjenko erklært som vinner av presidentvalget over den russiskvennlige rivalen Viktor Janukovitjs. Valget er en seier for den såkalte Oransje-revolusjonen i landet.

* 2003: Over 41.000 mennesker mistet livet i et kraftig jordskjelv i byen Bam i Iran. Nærmere 90 prosent av byens bygninger raser sammen, deriblant oldtidsfestningen Arg-e-Bam.

* 1998: Irak kunngjør at de vil skyte mot amerikanske og britiske kampfly som patruljerer flyforbudssonen nord og sør i landet.

* 1991: Det øverste sovjetrådet vedtar formelt å oppløse Sovjetunionen.

* 1982: For første gang er vinneren av tidsskriftet Times kåring «Årets mann» ikke et menneske, men en maskin. Nemlig PC-en.

* 1943: Det tyske krigsskipet Scharnhorst synker utenfor Nordkapp etter å ha blitt skutt i senk av britiske marinefartøy. Av de 1.968 som var om bord blir kun 36 reddet opp av sjøen i live.

* 1933: Edwin Howard Armstrong tar patent på FM-radioen.

* 1898: Fysikerparet Marie og Pierre Curie kunngjør at de har klart å isolere radium.

* 1860: Verdens første klubbfotballkamp spilles. Det skjer i Sheffield i Storbritannia der Sheffield F.C. møter Hallam F.C.