Togpassasjerer på vei til Narvik strandet i Luleå

280 togpassasjerer som julaften var på vei mot Kiruna og Narvik, måtte tilbringe natten på hotell i Luleå etter at toget ble innstilt i den strenge kulden.

Passasjerene kunne første juledag fortsette reisen, melder SJ. Selskapet planla å kjøre med doble lokomotiver, for på den måten å ha backup hvis det ene lokomotivet skulle streike i kulden. Flere andre avganger er imidlertid innstilt.

SJ innstiller togene sine når temperaturen faller til under 35 minusgrader. Årsaken er risikoen for at toget blir stående på skinnene.

Det ble tirsdag morgen meldt om 38,5 minusgrader i Kvikkjokk i Norrbotten i Lappland. Det er vintersesongens hittil laveste temperatur i Sverige.

Stengt vei

Tirsdag formiddag kom det også melding om at E 10 mellom Narvik og Björkliden var stengt på grunn av været. Det var strekningen på norsk side av grensen som ble stengt først, deretter fulgte den svenske.

– Nordmennene stengte sin del. Da er det ingen vits i å holde den svenske delen oppe, det blir jo som en blindvei, sier pressetalsmann Peter Behrman i Trafikverket.

Det finnes ingen alternative veier.

Skeptisk til SJ

Behrman er skeptisk til SJs beslutning om å kjøre enkelte av avgangene på strekningen Luleå, Kiruna og Narvik med doble lokomotiver.

– Jeg synes det høres litt vanskelig ut, for hvis det blir noen feil på banen, kan de bli stående likevel, og det er ikke noe man engang skulle ønske sin verste fiende, sier Behrman til nyhetsbyrået TT.

– Jeg vet ikke om jeg ville satt meg på det toget, det tror jeg ikke, sier han.