Åpne fjelloverganger fra øst til vest

Lille julaften var det meget vanskelige kjøreforhold på Sørlandet, som her i Vestre Strandgate i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix) Les mer Lukk

Været i fjellet bedret seg julaften, og det var åpne veier både over Haukelifjell og Hardangervidda.

Riksvei 7 over Hardangervidda ble helt åpen for fri ferdsel klokken 16.30 julaften etter at det hadde vært kolonnekjøring siden i 8-tida julaften morgen. Også riksvei 134 over Haukelifjell var åpen julaften, men det rapporteres om snø og isdekke. Klokken 14 var det minus ti grader, liten kuling og snø.

I løpet av dagen julaften fikk Vegvesenet også åpnet fylkesvei 50 Hol– Aurland (Sogn og Fjordane/Buskerud), fylkesvei 45 Ålgård–Hunnedalen (Rogaland) og fylkesvei 13 Gaularfjell (Sogn og Fjordane). Sistnevnte er imidlertid nattestengt fra klokken 20 julaften og frem til klokken 8.00 1. juledag.

Les også: Jernbanen åpnet igjen

Riksvei 9 Hovden– Haukeli (Aust-Agder/Telemark), fylkesvei 53 Årdal– Tyin (Sogn og Fjordane) og riksvei 52 Hemsedalsfjellet (Sogn og Fjordene/Buskerud) er også åpne, melder Vegvesenet.

Fylkesvei 51 over Valdresflya ble stengt klokken 16.00 julaften og åpner først igjen klokken 12.00 1. juledag.

– Det har kommet mye snø på Østlandet, så jeg oppfordrer folk om å kjøre rolig og holde avstand til bilen foran, sier trafikkoperatør Jeanette Andresen i Statens vegvesen til NTB.

Hun ber bilister følge ekstra med på om det kan komme vilt i veien.

– De trekker ned i lavere strøk nå, og folk må følge med på skiltingen, sier hun.Blant stedene med stor elgfare er strekningen Billingen-Dønfoss på riksvei 15 Strynefjellet (Oppland/Sogn og Fjordane).