Voldsomme voldtektsprotester i India

Demonstranter beskytter seg mot politiets vannkanoner i New Delhi søndag. Nordøst i landet ble en kameramann skutt og drept i opptøyer etter en gjengvoldtekt for en uke siden. Foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Protestene mot voldtekten av en ung kvinne fortsatte med fornyet styrke i Indias New Delhi søndag. En kameramann ble skutt og drept i lignende opptøyer nordøst i landet.

Indiske myndigheter har forbudt nye demonstrasjoner i kjølvannet av gjengvoldtekten av en 23 år gammel kvinne for en uke siden. Kvinnen ble voldtatt av seks menn på en buss i New Delhi mens kjæresten hennes ble holdt av gjerningsmennene.

Områdene der det blir forbudt å demonstrere, omfatter presidentens residens, nasjonalforsamlingen og områdene i nærheten, heter det i en pressemelding fra politiet.

Lørdag brukte politiet tåregass, batonger og vannkanoner for å holde demonstrantene under kontroll. Mellom 30 og 35 personer ble behandlet for skader på lokale sykehus i New Delhi, blant dem fem politimenn.

Les også: Indisk foreldrepar dømt for mishandling

– Bråkmakere har infiltrert demonstrantene og fører dem på feil side av loven. Vi oppfordrer de virkelige demonstrantene til å skille seg fra pøblene, sette seg ned og demonstrere rolig, sier sjefen for spesialstyrkene i Delhi, Dharmendra Kumar.

Protestene har også spredd seg ut av hovedstaden, blant annet til den avsidesliggende delstaten Manipur nordøst i India. Der ble det holdt en demonstrasjon mot et voldtektsforsøk av en skuespiller.

En 36 år gammel kameramann som arbeidet for den riksdekkende TV-kanalen Doordashan, ble skutt av politiet da en demonstrasjon i byen Imphal tok en voldelig vri.

Den 23 år gamle kvinnen ligger fortsatt i respirator på sykehus, men legene sier at hun responderer på behandlingen hun får.

Seks personer er pågrepet for den brutale voldtekten.