Hjem til jul uten trøbbel

Torsdag var lengre køer enn normalt i avgangshallen på Gardermoen, men fredag var det flyt i juletrafikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Fly, tog og biler kommer seg greit fram på en av årets travleste utfartsdager. Kun små forsinkelser meldes fra flytrafikken.

Ved Oslo Lufthavn Gardermoen er torsdagens frosttåke historie, og litt snødryss er lettere å takle. Flyplassen er godt forberedt på den store juletrafikken og ber folk om å møte opp ekstra tidlig. Fredag var det ventet over 60.000 passasjerer over Gardermoen, mens det søndag, lille julaften, skal nesten 50.000 ut og fly. Den dagen blir det største trykket om morgenen, fram til klokka 10, ifølge Avinor.

Julaften er det normalt lite trafikk på Oslo lufthavn. På en egen juleside ber OSL deg om å huske å sjekke inn alle julegavene, ellers blir de åpnet før den store dagen – i sikkerhetskontrollen. Skiutstyr må man som regel betale ekstra for.

Les også: SAS i strupen på Norwegian etter frosttåke-kaos

Ikke stress

Statens vegvesen har sine helt klare juleønsker foran jule- og nyttårshøytiden:

– Tilpass farten etter forholdene, ikke stress og sørg for å sikre både passasjerer og last..

Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er møte- og utforkjøringsulykker.

– Mange kjører på veier de ikke er vant til å kjøre, noe som gjør forbikjøringer ekstra farlig. I tillegg skaper forbikjøringer i tett trafikk farlige situasjoner, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Les også: Frosttåke skaper forsinkelser

Fin flyt

Fredag kveld så det ut til å gå greit på veiene ut av hovedstaden og fra de andre store byene. Over fjellovergangene i Sør-Norge var det vekselvis bart og snø- og isdekke. Over Haukelifjell var det åpent, men med advarsler om kolonnekjøring på kort varsel.

NSB har satt opp mange ekstravogner med tusenvis av ekstra plasser, og togene var fredag kveld i rute. Dermed var det bare å lene seg tilbake og nyte vestlandslefsa og et pappkrus med kaffe.

Les også: Frosttåke kan forkludre førjulshelgen på Gardermoen