Gateslag i Alexandria før folkeavstemning

SAMLES: Motstandere av president Mohamed Mursi har de siste ukene vært samlet på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad Kairo. Lørdag er siste og avgjørende runde av folkeavstemningen om en ny grunnlov, som Mursi mener må på plass for at Egypt skal kunne gå videre i reformprosessen. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Islamister og opposisjonelle kastet steiner mot hverandre i Alexandria i Egypt fredag, og politiet brukte tåregass mot demonstrantene. Lørdag er egypternes siste sjanse til å si sin mening om den omstridte grunnloven.

Egyptiske islamister samlet troppene i Alexandria for å vise støtte til grunnloven, men ble møtt av motdemonstranter. Bråket pågikk utenfor en moské der det også var uro for en uke siden i forbindelse med fredagsbønnen.

Opposisjonen er imot både grunnloven og prosessen for å få den vedtatt. Landets president Mohamed Mursi har dessuten tatt en rekke omstridte beslutninger de siste månedene, som har økt motsetningene mellom hans tilhengere og motstandere.

Forrige lørdag var første runde av folkeavstemningen om grunnloven, og da skal 56,5 av dem som stemte, ha sagt ja. Dagen før var det voldsomme demonstrasjoner i havnebyen Alexandria. Det startet med en protest mot en muslimsk prest som ba om støtte til grunnloven, og endte at folk væpnet med stokker, kniver og sverd beleiret al-Qaid Ibrahim-moskeen. De siste ukene er åtte mennesker drept i den politiske uroen.

Les også: Nakenprotest i Sverige mot egyptisk grunnlov

– Trosser bøllene

Denne fredagen måtte troende gjennom ekstra sikkerhetstiltak for å slippe inn til bønn i moskeen. Bannere erklærte: «Vår revolusjon vil forbli fredelig på tross av bøllene.»

Men opposisjonen mener islamistene har stjålet revolusjonen, hvor president Hosni Mubarak ble presset til å gå av.

Islamister vant valget til ny nasjonalforsamling, og Mursi, som er nært knyttet til Det muslimske brorskap, vant presidentvalget. Tross løfter om at alle skulle inkluderes, også minoriteter, kristne og kvinner, i utformingen av det nye Egypt, mener opposisjonen disse gruppene ikke blir tatt hensyn til.

Liberale representanter trakk seg fra arbeidet med å skrive ny grunnlov, som nå inneholder formuleringer om at islamsk lov, sharia, skal være den viktigste lovkilden.

– Nei til dominans

Den nasjonale redningsfronten, den viktigste opposisjonskoalisjonen, mener et nei til grunnloven er et nei til å la Det muslimske brorskap dominere Egypt.

– For framtidens skyld bør folkemassene si høyt og tydelig nei til urettferdighet og Brorskapets dominans, het det i en kunngjøring fra koalisjonen.

Men det er ventet at ja-siden også vil vinne andre runde av folkeavstemningen lørdag. Da blir trolig grunnloven godkjent.

Det er nødvendig for at Egypt skal gå videre i reformprosessen, har president Mursi sagt. Når grunnloven blir godkjent, skal det etter planen holdes valg i løpet av to måneder.

Opposisjonen mener imidlertid at Mursi går altfor fort fram med å få godkjent den nye grunnloven.