Assange varsler slipp av flere millioner dokumenter

Julian Assange talte torsdag kveld fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden i London, hvor han har søkt tilflukt. Foto: EPA/ANDY RAIN Les mer Lukk

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sier at varslernettstedet skal publisere flere millioner dokumenter i 2013 som vil påvirke «ethvert land i verden».

Fakta om saken mot Julian Assange  

* 7. desember 2010: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange blir pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre. Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

* 16. desember 2010: Assange blir løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

* 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA.

* 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.

* 30. mai 2012: Britisk høyesterett stadfester at Assange skal utleveres til Sverige.

* 19. juni: Assange søker tilflukt på den ecuadorianske ambassaden i London og ber om politisk asyl i Ecuador.

* 16. august: Ecuador innvilger Assange asyl. Storbritannias utenriksminister William Hague avviser å gi Assange fritt leide ut av landet.

* 19. august: Assange taler til støttepillere og presse fra balkongen på ambassaden. Han krever at USA stanser forfølgelsen av varslernettstedets medarbeidere og tilhengere.* 24. oktober: Ecuadors myndigheter uttrykker bekymring for Assanges helse og ber Storbritannia om garantier for at han kan bringes til sykehus uten risiko for å bli pågrepet. Britiske myndigheter holder fast på at Assange vil bli pågrepet om han forlater ambassaden. (©NTB

Assange, som talte fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden i London hvor han har søkt tilflukt fra britisk politi de siste seks månedene, sier at han nekter å la seg kue.

Rundt 80 tilhengere samlet seg utenfor ambassadebygget i Knightsbridge for å høre på 41-åringen, skriver BBC. Noen av de oppmøtte holdt stearinlys, og Assange sa at 2012 hadde vært et stort år for WikiLeaks.

Sist han snakket fra balkongen var i august etter at Ecuador kunngjorde at Assange ville få politisk asyl i landet – en avgjørelse som førte til diplomatisk splid mellom britiske, ecuadorianske, svenske og amerikanske myndigheter.

Les også: Assange lider av lungesykdom

Assange er nemlig etterlyst i Sverige for å ha begått seksuelle overgrep mot to kvinner. Men om han drar til Sverige for å bli avhørt, frykter han å bli utlevert til USA, der han risikerer å bli stilt for retten som følge av at WikiLeaks har publisert hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Og til Ecuador, hvor døren står åpen, kommer han seg trolig ikke. Britisk politi har gjort det klart at han vil bli pågrepet i det øyeblikket han forlater ambassaden for å ta seg til flyplassen.

– Mens mine myndigheter ikke vil forsvare journalistikken og publiseringen til WikiLeaks, må jeg være her, sa australieren.