Frosttåke kan forkludre førjulshelgen på Gardermoen

Det var torsdag lengre køer enn normalt i avgangshallen på Gardermoen etter flykaoset som oppstod tidligere på dagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Frosttåka over Gardermoen skapte store forsinkelser torsdag. Tåka lå torsdag kveld fortsatt over Norges travleste flyplass, og det er fare for at kaoset fortsetter inn i førjulshelgen.

Sent torsdag kveld lå den frosne tåka fortsatt over flyplassen, hvor seks av ti avganger var forsinket denne førjulsdagen. Ved 21.30-tiden var til sammen 18 flyginger blitt kansellert.

– Prognosene våre tilsier at det kan bli litt bedring. Vi er nøkterne optimister og håper at vi skal få avviklet juletrafikken bedre fredag enn det som var tilfelle i dag, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Han understreker at håpet kun er basert på prognoser og forteller at værfenomenet, hvor tåke fryser til is, gjør at hensynet til sikkerheten krever større avstand mellom flyene som kommer inn.

– Samtidig må alle fly som skal lette, avises først. Det gjør at ting tar mer tid, og det gir noen forsinkelser, forklarer Andersen, som nå håper at værgudene står ham bi fredag.

Les også: Frosttåke skaper forsinkelser

– Hardt rammet

For Norwegian førte problemer med avisingsutstyret til at selskapet har måttet kansellere ni avganger, skriver VG. Minst elleve avganger ble kansellert torsdag, mens punktligheten for selskapet var nede i 14 prosent.

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion forsikrer overfor NTB torsdag kveld at utstyret er i orden.

– Hovedutfordringen har vært det dårlige været, som har rammet oss hardt, sier hun.

Les også: Snøvær skapte trafikkaos på Vestlandet

Mye bagasje

I oppkjøringen til julehelgen er det også mange som reiser, og de har gjerne mer bagasje enn på en gjennomsnitts torsdag.

– Folk har kanskje med seg ski, eller de skal ha med litt ekstra julemat. I tillegg er det nok en del som har med ekstra bagasje fordi de skal videre på ferie etter hvert. Og når det er flere som reiser og de reiser med mer, blir det litt mindre plass til alle, forklarer Andersen.

Han oppfordrer passasjerene til å møte opp til vanlig tid og forholde seg til informasjonen de får fra flyselskapet.

Les også: Pass på dingsene når du skal ut og fly

Håper tåka letter

Tross den store trafikken, har det flytt fint gjennom sikkerhetskontrollen torsdag.

Samtidig ville tilfeldighetene at nettopp torsdag var dagen Forbrukerombudet var på plass for å informere flypassasjerene om hvilke rettigheter de har, blant annet ved forsinkelser.