– Aldri opplevd at et varamedlem får fullt honorar

DISKUTERT: LO-leder Roar Flåthen ble tema under onsdagens åpne kontrollhøringen i Stortinget. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

LO-leder Roar Flåthen får som varamedlem i Kongsberg Gruppen honorar som om han skulle vært ordinært styremedlem. – Har aldri opplevd noe slikt før, sier leder Sverre Valvik for valgkomiteen.

Valvik ledet komiteen som sørget for at Roar Flåthen fikk plass som fast møtende varamedlem, uten stemmerett men med talerett, i styret til Kongsberg Gruppen.

LO-lederens navn kom på bordet på samme tidspunkt som komiteens selvpålagte tidsfrist utløp, spilt inn av nærings- og handelsminister Trond Giskes (Ap) mann i komiteen, og foreslått som ordinært styremedlem.

– Vi fant at det var vanskelig å imøtekomme forslaget om at Flåthen skulle få en plass i styret, men fant et kompromiss fordi vi ønsket å ta hensyn til ønskene fra samtlige aksjonærer. Vi fant at Flåthens kompetanse ville bidra positivt til den samlede kompetansen til styret, sa Valvik under den åpne kontrollhøringen i Stortinget onsdag.

Les også: Giske: - Ikke noe galt i å ha venner

Staten har flertall blant aksjonærene og ville uansett kunne trumfe igjennom sitt krav på en generalforsamling hvis valgkomiteen ikke hadde kommet til et kompromiss medlemmene kunne stille seg enstemmig bak.

Det var svært uvanlig at slike innspill kommer så sent i nominasjonsprosessen, og representantene for valgkomiteen i Kongsberg Gruppen har heller aldri opplevd at et varamedlem blir honorert som et ordinært medlem.

Begge benektet imidlertid at de opplevde seg utsatt for noe press fra Nærings- og handelsdepartementet.

– Det var ikke noe press, men et sterkt ønske, og da gjaldt det å imøtekomme det, sa Valvik.

– Alle vet at staten har majoritet, men jeg følte ikke noe press. Det gjaldt å finne en løsning som ivaretok alles interesser, sa komitémedlem Alexandra Morris.